Γιατί το «μαύρο κουτί» του αεροπλάνου δεν είναι μαύρο;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Για όλα υπάρχει ένας λόγος. Και σε αυτήν την περίπτωση, ένας καλός λόγος κρύβεται...


Σε κάθε αεροπλάνο υπάρχουν –όχι ένα- αλλά δύο «μαύρα κουτιά». Το ένα καταγράφει τα πάντα σε σχέση με τις συνομιλίες των πιλότων μεταξύ τους και με τον πύργο ελέγχου. Το δεύτερο καταγράφει τα πάντα σχετικά με την πτήση και την επίδοση του αεροσκάφους. Για να μπορέσει μία ομάδα ερευνητών να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα μετά από μία πτώση αεροπλάνου, χρειάζεται και τα δύο.

flight recorder 01

Συνηθίσαμε να λέμε «μαύρο κουτί» αν και στην πραγματικότητα τα δύο αυτά κουτιά έχουν χρώμα πορτοκαλί. Και ο λόγος που έχουν αυτό το χρώμα είναι προφανής. Σε μία σκηνή δυστυχήματος όπου η ανακάλυψη των κουτιών είναι ζωτικής σημασίας, το χρώμα πρέπει να είναι τέτοιο που να διευκολύνεται η ανεύρεσή τους. Ένα... μαύρο κουτί δύσκολα θα εντοπιστεί. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο που απαντούμε εδώ. Έχει χρώμα πορτοκαλί για να μπορεί να εντοπιστεί ευκολότερα.

h 00496564

Γιατί όμως λέμε «μαύρο κουτί» αφού ούτως ή άλλως μαύρο δεν είναι;
Το «μαύρο κουτί» είναι όρος. Στην επιστήμη, την πληροφορική και την μηχανική, το «μαύρο κουτί» είναι μία συσκευή της οποίας η εσωτερική λειτουργία είναι άγνωστη. Μπορεί να δώσει πληροφορίες μόνο αν συνδεθεί με άλλη συσκευή για να «διαβαστεί» το περιεχόμενο. Ο αντίθετος όρος, είναι το «clear box» ή το «glass box» («καθαρό κουτί» και «γυάλινο κουτί»).

Blackbox3D