Η ιστορία πίσω από το λογότυπο της Apple

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Οι θεωρίες για τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από αυτό είναι πολλές... η αλήθεια όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες.


Πρέπει να το παραδεχτούμε. Μας αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας. Μας αρέσει αυτό το μυστήριο, το διαφορετικό, που δίνει μια εξήγηση όπως μας βολεύει σε αυτά που μας απασχολούν. Ειδικά όταν έχει να κάνει με κολοσσούς όπως η εταιρία Apple, ακόμη και το λογότυπό της γίνεται θέμα συζήτησης και όλοι ψάχνουν μια ιστορία πίσω από αυτό. Η αλήθεια φυσικά είναι τις περισσότερες φορές πολύ διαφορετική από τα πιστεύω μας.

iu9jO3C

Είναι αλήθεια πως το «δαγκωμένο μήλο» που αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πολυεθνική δεν είναι ένα συνηθισμένο λογότυπο. Ήταν φυσικό μετά τη ραγδαία ανάπτυξη της εταιρίας να βρεθούν άνθρωποι οι οποίοι θα έψαχναν να βρουν το συμβολισμό που κρύβεται πίσω από αυτό. Οι πρώτες θεωρίες δεν άργησαν να εμφανιστούν.

Alan Turing (Άλαν Τιούρινγκ)

Η πρώτη θεωρία, αλλά και η πιό διαδεδομένη μέχρι πρόσφατα, ήταν αυτή που αναφερόταν στη σχέση του «μήλου» με τον Alan Turing. Ποιός ήταν αυτός; Θεωρείται ο πρωτοπόρος των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε έρευνες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και κατάφερε να σπάσει πολλούς κωδικούς τον Ναζί, βοηθώντας έτσι τους συμμάχους.

alanturing

 

Το τέλος της ζωής του όμως έδωσε την αφορμή να συνδεθεί με το λογότυπο της Apple. Το έργο του Turing και η προσφορά του δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ γεγονός που τον έριξε σε βαθιά κατάθλιψη. Το τελειωτικό χτύπημα για εκείνον ήρθε το 1954 όταν για να γλυτώσει τη φυλάκιση λόγω ομοφυλοφιλίας, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μια θεραπεία ορμονών η οποία υποτίθεται θα άλλαζε τις προτιμήσεις του.

Η θεραπεία αυτή τον έκανε ακόμα χειρότερα ψυχολογικά και έτσι αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του. Τοποθέτησε με μια σύριγγα δηλητήριο σε ένα μήλο και το έφαγε. Αυτή η λεπτομέρεια είναι που έκανε ειδικούς και μη να βγάλουν το συμπέρασμα πως η Apple διάλεξε το δαγκωμένο μήλο ως φόρο τιμής στον Τuring.

Η φάρμα, ο Νεύτωνας και οι πρωτόπλαστοι

Η παραπάνω θεωρία ήταν πολύ ωραία και η ιστορία συγκινητική. Μόνο που διαψεύστηκε από τον ίδιο τον ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς. Άρχισε λοιπόν ξανά το κυνήγι για το τι μύνημα κρύβεται πίσω από το λογότυπο.

Οι θεωρίες έδιναν και έπαιρναν. Κάποιοι ανακάλυψαν πως ο Τζομπς είχε εργαστεί σε μια φυτεία με μηλιές όταν ήταν νέος και γι'αυτό επέλεξε το μήλο για σήμα της εταιρίας του. Φυσικά δε βρέθηκε ποτέ εξήγηση για το «δάγκωμα», οπότε η θεωρία της φάρμας δε βρήκε ανταπόκριση. Επόμενη στη λίστα ήταν αυτή των πρωτόπλαστων. Το μήλο που δάγκωσε ο Αδάμ και έγινε η αιτία να εκδιωχθεί ο άνθρωπος από τον παράδεισο. Διαψεύστηκε, κατηγορηματικά αυτή τη φορά, από την Apple.

Apple first logo

 

Είπαμε, καλό να γίνεται ντόρος γύρω από το όνομα της εταιρίας αλλά εδώ ο συμβολισμός κάθε άλλο παρά διαφήμιση ήταν. Και περνάμε σε μια θεωρία η οποία θα μπορούσε να έχει βάση. Το πρώτο λογότυπο της εταιρίας που σχεδιάστηκε το 1976 από τον Ρόναλντ Γουέιν, εκ τον συνιδρυτών της εταιρίας, απεικόνιζε τον Ισαάκ Νεύτωνα να κάθεται κάτω από μια μηλιά και ένα μήλο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. Το λογότυπο όμως αυτό αντικαταστάθηκε σχεδόν αμέσως και έγινε και η αιτία ο Γουέιν να αποσυρθεί από την εταιρία.

static1.squarespace

Δε ρωτάμε και αυτόν που το σχεδίασε;

Μετά από χρόνια ερευνών και αναρωτήσεων, κάποιος δημοσιογράφος σκέφτηκε επιτέλους να πάρει συνέντευξη από τον άνθρωπο που σχεδίασε το «δαγκωμένο μήλο», τον γραφίστα Ρομπ Τζάνοφ. Ο καθ'ύλην αρμόδιος λοιπόν έδωσε την απάντηση στο ερώτημα. Όταν του ζητήθηκε από το Στιβ Τζομπς να σχεδιάσει ένα σήμα, στο γραφείο στο οποίο καθόταν είχε μπροστά του μια κούπα με μήλα.

Έτσι εμπνεύστηκε καταρχάς το μήλο. Το δάγκωμα τώρα δεν έχει να κάνει με κάποιο κρυφό μήνυμα αλλά είναι καθαρά θέμα κλίμακας. Σε μικρή κλίμακα το μήλο δεν θα ξεχώριζε από ένα κεράσι και γι'αυτό αποφάσισε να κάνει αυτό το κόψιμο σα δαγκωνιά για να ξεχωρίζει όσο μικρό και αν ήταν το λογότυπο.

firstapple

 

Μόλις το παρουσίασε στον Τζομπς εκείνος το ενέκρινε αμέσως, με τη μόνη παρατήρηση πως έπρεπε να έχει περισσότερα χρώματα για να τονίζεται ο ανθρώπινος χαρακτήρας της εταιρίας. Έτσι το πρώτο σήμα της Apple ήταν το γνωστό «δαγκωμένο μήλο» με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Τόσο απλά!