Η ιπτάμενη μοτοσυκλέτα είναι εδώ!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Εντός του 2016, αναμένεται να κυκλοφορήσει η ιπτάμενη προσωπική μηχανή Flike 220.


Πόσες και πόσες φόρες δεν έχουμε ονειρευτεί να πετάμε σαν πουλιά; Και άλλες τόσες έχουμε ξυπνήσει, με αυτό το ανάμικτο συναίσθημα που μας άφησε αυτή η αίσθηση της ελευθερίας που μόλις τελείωσε! Σήμερα λοιπόν, το ερευνητικό ινστιτούτο Bay Zoltan (Bay Zoltán Research Institute) που εδρεύει στην Ουγγαρία, υπόσχεται αυτό το όνειρο να το κάνει πραγματικότητα κατασκευάζοντας μια ιπτάμενη μηχανή για τις «ιπτάμενες» βόλτες μας, το Flike 220.

1aflike

Η ιδέα για τη δημιουργία αυτή της πτητικής μηχανής, γεννήθηκε στους επικεφαλής του ινστιτούτου, χάρις σε ένα άρθρο, το οποίο υποστήριζε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως τα drones είναι μια χαρά για το μέγεθος τους, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα από άποψη μεγέθους. Το Flike 220 λοιπόν, είναι μια ιπτάμενη μοτοσυκλέτα που συνδυάζει τις πτητικές ικανότητες ενός drone και ενός ελικοπτέρου.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας του, κινεί 3 ζεύγη από έλικες (6 έλικες συνολικά), οι οποίοι λειτουργούν όλοι μαζί ή και ανεξάρτητα το κάθε ζεύγος από το άλλο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για ελιγμούς κατά την πτήση. Ο ενσωματωμένος ηλεκτρονικός υπολογιστής, είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση του ύψους και της ισορροπίας της ιπτάμενης μηχανής. Το μέγιστο ύψος που θα πετά είναι τα 30 μέτρα, η μέγιστη ταχύτητα 100 χλμ/ώρα και το μέγιστό βάρος του επιβάτη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 κιλά. Το Flike 220, αναμένεται να βγει σε κυκλοφορία εντός του 2016. H τιμή του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά μάλλον θα είναι τσουχτερή για τους πολλούς.