Ο Αντώνης Κανάκης στο Mentality10: «Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος...»

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Μας μίλησε για την τηλεόραση, την ελληνική κοινωνία, τα παιδικά του χρόνια, το μέλλον και το ταξίδι του στη Σιέρα Λεόνε.


Ο Αντώνης Κανάκης ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που σκεφτήκαμε, ως ιστοσελίδα, ότι θα θέλαμε να μας παραχωρήσει μία συνέντευξη. Γιατί εκτιμούμε πολύ όσα κάνει –εδώ και πολλά χρόνια- στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Τελικά, αυτή η σκέψη γίνεται σήμερα πραγματικότητα.

Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί το έκανε χωρίς να μας γνωρίζει προσωπικά. Και γιατί εμπιστεύτηκε μία ιστοσελίδα που μετρούσε μερικές μέρες ζωής. Μία νέα προσπάθεια που έχει ως βασικό άξονα την αξιοπρέπεια, τη γνώση και τον σεβασμό στους αναγνώστες της. Και η ανταπόκρισή του είναι πολύ σημαντική για μας. Αλλά είναι επίσης ένα ενδεικτικό στοιχείο της δικής του προσωπικότητας. Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά για τον Αντώνη Κανάκη. Δημιουργεί, ψάχνεται, σκέφτεται φωναχτά και αποκαλύπτεται. Και φυσικά κρίνεται, αφού όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά από μία κάμερα ή ένα μικρόφωνο. Και όσο κι αν μοιάζει απλό σε πολλούς, καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι το μικρόφωνο και η κάμερα θέλουν θάρρος. Και ο Αντώνης Κανάκης έχει πείσει (εμάς σίγουρα) ότι το διαθέτει. Με χιούμορ, με ιδέες και μουσικές. Και πρόσφατα με μία διαφορετική προσέγγιση, όπως ήταν για παράδειγμα εκείνο το βραβευμένο, εκπληκτικό ντοκιμαντέρ στη Σιέρα Λεόνε με την ActionAid. Ο κινηματογράφος είναι ένας τομέας που αρχίζει να τον ενδιαφέρει όλο και περισσότερο, όπως θα μας πει. Η ελληνική κοινωνία, η τηλεόραση, το μέλλον, τα όνειρά του. Όλα στο τραπέζι μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης.

0000kanakis 1

"Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε θερινό κινηματογράφο,
όπου είχα το καλαθάκι και πουλούσα πατατάκια, τσιπς, κόκα κόλες..."


1) Πως θα ήταν η ιδανική τηλεόραση για σας; Τι θα είχε που δεν έχει η τηλεόραση της εποχής μας; Τι δεν θα έβρισκε θέση από το σημερινό τηλεοπτικό προϊόν στην ιδανική -για τον Αντώνη Κανάκη- τηλεόραση;
Αρνητισμός, μικροαστισμός, σοβαροφάνεια, καθωσπρεπισμός, κακοήθεια, μισαλλοδοξία, ομοφοβία, ρατσισμός, κατινιές, ψέματα, ανοησία, λαϊκισμός και η αποθέωση του απόλυτου τίποτα σε όλα τα επίπεδα, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά ενός κομματιού της τηλεόρασης που μου έρχονται έτσι πρόχειρα στο μυαλό και που θα ήθελα να απουσιάζουν. Παράλληλα θα ήθελα να υπάρχει περισσότερο χιούμορ (χιούμορ, όχι ανοησία, κακοήθεια και κοροιδία που πολλές φορές χρησιμοποιούν τον όρο χιούμορ ως άλλοθι), ελευθερία στο πνεύμα και το μυαλό, σεβασμός στη διαφορετικότητα, τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τα ζώα, ενημέρωση ουσιαστική, μουσική, τέχνες γενικότερα, μια γενικότερη κουλτούρα η οποία, όμως, να μην έχει δήθεν και ελιτίστικους κώδικες επικοινωνίας και να εκφράζεται από ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τον τηλεθεατή. Μια τηλεόραση που αντί να επιβάλλει εικόνες και απόψεις, θα αφήνει περιθώριο στη φαντασία του αποδέκτη και θα γίνεται αφορμή για αμφισβήτηση απόψεων, για εξέλιξη απόψεων, για δημιουργία καινούργιων. Δεν αποκλείω καθόλου σε αυτό, αυτό που σήμερα αποκαλούν, «ελαφριά ψυχαγωγία», δηλαδή τα απλώς διασκεδαστικά πράγματα. Όχι απλά δεν τα αποκλείω, αλλά ποντάρω σε αυτά, φτάνει να γίνονται με αξιοπρέπεια, ευφυΐα και παιδεία, γιατί μπορούν να γίνονται κι έτσι. Η τηλεόραση είναι πολύ ισχυρό μέσο και σε μια χώρα με σαφέστατο έλλειμμα παιδείας γίνεται ακόμα πιο καθοριστική. Στεναχωριέμαι και θλίβομαι αφάνταστα, γι΄ αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα, που όμως είναι πολύ σημαντικά, εγκλήματα που καθημερινά διαπράττει η τηλεόραση απέναντι στην κοινωνία, άλλες φορές με ορατό και άλλες φορές με ύπουλο τρόπο και θλίβομαι ακόμα περισσότερο, όταν σε αυτά συμμετέχουν, σηκώνοντας πολλές φορές περήφανα και ξεδιάντροπα τη σημαία της ανοησίας και της αδιαφορίας, νέοι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτήν. Από την άλλη, χαίρομαι ιδιαίτερα για όλους αυτούς και όλα αυτά τα προγράμματα που δεν υπηρετούν όλα τα παραπάνω, γιατί υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι και αυτά τα προγράμματα. Η τηλεόραση στο σύνολό της σήμερα, είναι ένας καθρεφτισμός της επικρατούσας παιδείας και κουλτούρας της κοινωνίας μας. Προσωπικά πιστεύω, ότι θα έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο απ' αυτό. Θα έπρεπε να παίζει ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνίας και να τη βοηθάει να προσπερνάει τις παθογένειές της και όχι να τις αναδεικνύει, να τις ενισχύει και να τις εκμεταλλεύεται, όπως κυρίως κάνει τώρα. Ευσεβείς πόθοι θα μου πείτε...

2) Ποια θεωρείτε την σημαντικότερη στιγμή της ζωής σας;
Νομίζω, ότι δεν την έχω ζήσει ακόμη.

3) Αν είχατε μία μηχανή του χρόνου, σε ποια εποχή θα ταξιδεύατε και ποια προσωπικότητα της ιστορίας θα θέλατε να συναντήσετε;
Θα ήθελα να ταξιδέψω στο μέλλον και θα ήθελα να συναντήσω την προσωπικότητα εκείνη, που θα εμπνεύσει την ανθρωπότητα να ζήσει σε αρμονία με τον εαυτό της και τη φύση. Αν και δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και αν τυχόν συμβεί, σίγουρα δεν θα οφείλεται σε μία προσωπικότητα, απλά το είπα γιατί ακούγεται όμορφο. Ευσεβείς πόθοι Νο 2...

IMG 5432

"Η τηλεόραση στο σύνολό της σήμερα, είναι ένας καθρεφτισμός
της επικρατούσας παιδείας και κουλτούρας της κοινωνίας μας"


4) Πως φαντάζεστε την ελληνική κοινωνία σε 10 χρόνια από σήμερα;
Στα ίδια πάνω κάτω. Στα ίδια χάλια για να μιλάμε και πιο αληθινά. Μετά απ' όλα αυτά που έχουμε προκαλέσει στους εαυτούς μας, προσωπικά δεν βλέπω κανένα αξιοσημείωτο σημάδι συνειδητοποίησης και αλλαγής νοοτροπίας στην πλειοψηφία. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, γενικότερα για τις ανθρώπινες κοινωνίες, ειδικότερα όμως για την Ελληνική.

5) Η εμπειρία σας στη Σιέρα Λεόνε με την Actionaid μεταφέρθηκε στην τηλεόραση μέσω ενός εκπληκτικού ντοκιμαντέρ. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις που κάνατε στο αεροπλάνο όταν πηγαίνατε στη Σιέρα Λεόνε και αυτές που κάνατε όταν επιστρέφατε;
Αν και νιώθω ότι επαναλαμβάνομαι, ίσως και για το συγκεκριμένο θέμα να μην είναι κακό. Ό,τι κι αν σκεφτόμουν όταν πήγαινα, κατέρρευσε και δεν πλησίαζε καν στην πραγματικότητα που βίωσα μόλις έφτασα. Στην επιστροφή δύο πράγματα γυρνούσαν συνέχεια στο μυαλό μου. Ο θαυμασμός μου για τη δύναμη, αξιοπρέπεια και πολιτισμό αυτού του λαού, που πολλοί εδώ στον «πολιτισμένο» δυτικό κόσμο μπορεί και να τους θεωρούν απολίτιστους και η αδυναμία του εγκεφάλου μου, ότι η πραγματικότητα που βίωσα εκεί, συμβαίνει στον ίδιο πλανήτη, την ίδια χρονική στιγμή.

IMG 2437

"Θα ήθελα να ταξιδέψω στο μέλλον για να συναντήσω την προσωπικότητα εκείνη,
που θα εμπνεύσει την ανθρωπότητα να ζήσει σε αρμονία με τον εαυτό της και τη φύση"


6) Έχετε κάποιο όνειρο, κάποιο στόχο για το μέλλον;
Φυσικά κι έχω. Κάποια αφορούν εμένα προσωπικά. Τα άλλα που αφορούν στη δημιουργία, έχουν να κάνουν με μουσική και κινηματογράφο. Επίσης, έχω κάποια σχέδια που αφορούν στην προσφορά, τα οποία ελπίζω να μπορέσω να πραγματοποιήσω.

7) Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια; Πως τα θυμάστε; Ποια ήταν η πρώτη δουλειά που κάνατε;
Ήταν ευτυχισμένα, ανέμελα, όμορφα, γεμάτα αγάπη και χαρά. Είμαι ευγνώμων στους γονείς μου γι' αυτό. Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε θερινό κινηματογράφο, όπου είχα το καλαθάκι και πουλούσα πατατάκια, τσιπς, κόκα κόλες, όπως χαρακτηριστικά φωνάζαμε τότε, ακόμα κι αν τα πατατάκια και τα τσιπς είναι το ίδιο πράγμα. Προφανώς μεταφράζαμε και για τους ξένους. Τη δουλειά αυτή την πήρα, επειδή πήγαινα κάθε μέρα ανελλιπώς στον κινηματογράφο κι έτσι η κυρία Άννα, ιδιοκτήτρια του σινεμά, μου είπε μια μέρα, «βρε Αντωνάκη, έρχεσαι που έρχεσαι κάθε μέρα, μήπως αντί να πληρώνεις εισιτήριο, θα ήθελες να βγάλεις και κάποια χρήματα;».

8) Έχετε αναθεωρήσει απόψεις που είχατε ως έφηβος ή φοιτητής με βάση την εμπειρία της ζωής;
Φυσικά, απόψεις πολλές, αλλά όχι τις βασικές μου αρχές και ιδανικά. Αυτά θεωρώ, ότι κατά βάση παραμένουν ίδια.

 MG 9070

9) Υπάρχει κάποιο τραγούδι που όποτε το ακούτε νιώθετε πάντα την ίδια ανατριχίλα;
Πολλά! Πολλά πολλά! Η σχέση μου με τη μουσική είναι τέτοια που δύσκολα μπορώ να την περιγράψω με λόγια. Η επίδραση δε, που έχει η μουσική στα μέσα μου, είναι ακόμα πιο δύσκολο να την περιγράψω.

10) Έχετε δώσει πολλές συνεντεύξεις και έχετε απαντήσει δεκάδες ερωτήσεις. Υπάρχει κάποια ερώτηση που θα θέλατε να σας κάνουν για να την απαντήσετε;
Υπάρχει ναι. Θα ήθελα να με ρωτήσουν το εξής: «Έχετε δώσει πολλές συνεντεύξεις κι έχετε απαντήσει δεκάδες ερωτήσεις. Υπάρχει κάποια ερώτηση που θα θέλατε να σας κάνουν για να την απαντήσετε;» :-)

Βρείτε τον Αντώνη Κανάκη:

Στο Facebook: https://www.facebook.com/AntonisKanakisOfficial
Στο Soundcloud: https://soundcloud.com/antoniskanakisofficial

* Ευχαριστίες στην Πωλίνα Βλασακίδου για την βοήθειά της.