Κώστας Παπαδόπουλος: «Προτιμώ να μην αρέσει σε κάποιους, παρά να μην πω την άποψή μου»

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Κάθε εβδομάδα μπαίνει στα σπίτια των ποδοσφαιρόφιλων μέσα από τις μεταδόσεις της Primetel. Οι μεταδόσεις, η ευθύνη, οι αντιδράσεις και η κορυφαία μετάδοση της καριέρας του. 


Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων ποδοσφαίρου, είναι σαφώς το πιο απαιτητικό πράγμα στον τομέα της αθλητικής δημοσιογραφίας. Ιδιαίτερα όταν η μετάδοση γίνεται κατά αποκλειστικότητα. Ο Κώστας Παπαδόπουλος, είναι ένας από τους λίγους που έχει το προνόμιο και την ευθύνη να περιγράφει αγώνες κυπριακού πρωταθλήματος. Το κάνει εδώ και 8 σεζόν μέσα από τα κανάλια της Primetel. Και μάλιστα αγώνες δύο μεγάλων ομάδων, της Ομόνοιας και του Απόλλωνα. Είναι φίλος και συνεργάτης ο Κώστας και αυτά που λέει στην κουβέντα που κάναμε, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Αυτό που γνωρίζουν όλοι είναι πως πρόκειται για έναν δημοσιογράφο με άποψη που δεν ζυγίζει τα λόγια του. Κι ας μην αρέσει αυτό σε κάποιες περιπτώσεις. Στο ποδόσφαιρο άλλωστε οι απόψεις είναι πολλές και διαφορετικές και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως ο Κώστας είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης, από τους λίγους που δίνει χώρο στο ταλέντο των ανθρώπων που είναι γύρω του, έχοντας την θέση του υπεύθυνου του αθλητικού τμήματος της στην Primetel (Sports & Video Lab Manager). Κάτσαμε ένα απόγευμα και συζητήσαμε τα της δουλειάς μας. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχετε μπροστά σας. 

- Τι σημαίνει να περιγράφεις έναν αγώνα ποδοσφαιρικό με όλο τον κόσμο να σε παρακολουθεί; Νιώθεις μεγάλη ευθύνη ή με τα χρόνια είναι μία διεκπεραίωση;

Σίγουρα δεν μπορεί να είναι μία τυπική διεκπεραίωση δουλειάς. Ευθύνη έχεις και αυτό το γνωρίζεις και εσύ αφού κάνεις και εσύ περιγραφή σε αγώνες. Ειδικά στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Αλλά ακόμα και στα ξένα παιχνίδια που έχεις λιγότερη έγνοια, πάλι έχεις ευθύνη και κρίνεσαι επίσης αυστηρά γιατί ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει. Το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο δύσκολο στη μετάδοση. Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση και ένταση. Τελειώνεις ένα παιχνίδι κυπριακό και είναι σαν να έχεις κάνει τέσσερα ισπανικού πρωταθλήματος! 

- Όντως…(γέλια)

Σίγουρα εκείνη την ώρα δεν μπορείς να μπεις στη διαδικασία ότι σε ακούνε τόσες χιλιάδες κόσμου. Δεν μπορείς επίσης να μπεις στη διαδικασία να μετράς τι λες. Αν θα αρέσει στις διοικήσεις ή στον κόσμο. Αν πρέπει να σκεφτείς τι θα πεις… είσαι τελειωμένος. Για να γίνεις δημοσιογράφος και αν ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο, πρέπει να σου αρέσει το ποδόσφαιρο. Εγώ είμαι… άρρωστος με το ποδόσφαιρο. Η αρρώστια αυτή δεν προέρχεται από την αγάπη για μία ομάδα, αλλά προέρχεται από την αγάπη για το ίδιο το άθλημα. Εγώ ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής!

- Είσαι πολλά χρόνια στο χώρο του αθλητικού ρεπορτάζ, θεωρείς ότι η μετάδοση ενός αγώνα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της δουλειάς; 

Σίγουρα! Και ιδιαίτερα η τηλεοπτική μετάδοση. Δεν είναι το ίδιο με την ραδιοφωνική περιγραφή. Ραδιόφωνα υπάρχουν πολλά. Εκείνο που μετρά περισσότερο είναι τι θα πει η τηλεόραση.

- Και τι θα πει και το κανάλι που έχει τα δικαιώματα… 

Ακριβώς. Ένας είναι. Είσαι εσύ και είσαι στο επίκεντρο. Είναι πολύ δύσκολο και ειδικά με τον τρόπο που κάνουμε εμείς στην Primetel τις μεταδόσεις. Που παίρνουμε θέση για τις φάσεις. Είναι συνειδητή η επιλογή να παίρνουμε θέση. Νιώθω ότι αν δω μία φάση και δεν πω την άποψή μου, είναι σαν να κοροϊδεύω τον κόσμο. Προτιμώ να μην αρέσει σε κάποιους, παρά να μην πω κάτι. Ο κόσμος θέλει να του πεις την άποψή σου. Εγώ εκτιμώ τους ανθρώπους που έχουν την άποψή τους. 

- Έχεις περιγράψει εκατοντάδες παιχνίδια. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις; Θετικές ή αρνητικές και ποια μορφή είχαν;

Τα σχόλια έχουν σημασία αναλόγως ποιος σου τα κάνει. Είτε είναι θετικά, είτε είναι αρνητικά. Σε γενικές γραμμές πρέπει να πω ότι είναι θετικά τα σχόλια. Εντάξει, υπάρχει η άποψη των δικών σου ανθρώπων που μετρά ίσως λιγότερο από έναν καλό λόγο που θα ακούσεις από κάποιον που είναι άγνωστός σου γιατί είναι σίγουρα ειλικρινής. Και αρνητικά σχόλια υπάρχουν, είναι όμως οι εξαιρέσεις. Συνήθως είναι για συγκεκριμένες φάσεις. Αν εξαιρέσω μία περίπτωση στο Facebook, δεν είχα τέτοια προβλήματα, ούτε αναγκάστηκα ποτέ να κλείσω τον λογαριασμό μου. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η μετάδοσή μου, αλλά συμβαίνει και δεν μπορείς να αρέσεις σε όλους. Ο κόσμος είναι ο καλύτερος κριτής. 

- Τι πρέπει να βελτιωθεί στις μεταδόσεις μας στην Κύπρο για να γίνουν καλύτερες; Είναι θέμα τεχνολογίας, είναι τεχνικό θέμα, ή δημοσιογραφικό;

Είναι λίγο απ’ όλα. Τεχνικά, το επίπεδο των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών είναι πολύ μακριά από το δικό μας. Εμείς κάνουμε τους αγώνες σε SD και στην Ισπανία για παράδειγμα είναι σε 4Κ που αυτό μπορεί να είναι 20 χρόνια μπροστά. Ο αριθμός των καμερών είναι πολύ μεγαλύτερος και το είδος επίσης. Κάμερες από την οροφή ή τα συστήματα 360 μοιρών. 

- Αλλά είμαστε και πιο μπροστά από πολλούς άλλους, που το διαπιστώνει κάποιος εύκολα όταν πάει στο εξωτερικό για αγώνα κυπριακής ομάδας…

Ναι, ναι ισχύει και αυτό. Είμαστε σ’ ένα αξιοπρεπές επίπεδο μετάδοσης. Και σε ό,τι αφορά στο δημοσιογραφικό κομμάτι.

- Τι πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος πιστεύεις;

Πρέπει να έχει τρία πράγματα. Πρέπει να γνωρίζει το αντικείμενο. Πρέπει να ξέρουν πολύ καλά ελληνικά. Και ακόμα κάτι που όταν ξεκίνησα τη δημοσιογραφία δεν το σκεφτόμουν τόσο πολύ, αλλά τελικά είναι από τα πιο σημαντικά. Να έχει το θάρρος της γνώμης του. Εκτιμώ πολύ τους δημοσιογράφους που τολμούν να πουν δυο πράγματα και την ώρα που λένε ή γράφουν κάτι, ξέρουν ότι στους μισούς δεν θα αρέσει! 

- Ποια μετάδοση θυμάσαι περισσότερο;

Οι πιο σημαντικές μεταδόσεις που έκανε ήταν η χρονιά που πήγε το ΑΠΟΕΛ στους «8» και τότε είχε τα δικαιώματα η Primetel. Ήμουν τυχερός να μεταδώσω το ΑΠΟΕΛ - Ρεάλ Μαδρίτης για τους «8». Εκείνη η χρονιά σίγουρα ήταν μεγάλη εμπειρία και δεν μιλάω μόνο για τους αγώνες. Για παράδειγμα στο pre game εκείνου του αγώνα με τη Ρεάλ είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με Μπουτραγένιο, με Ζιντάν… καταλαβαίνεις! 

- Απρόοπτα και προβλήματα στις μεταδόσεις;

Εντάξει συμβαίνουν αρκετά μέσα σε τόσες πολλές μεταδόσεις και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος τα περισσότερα δεν τα καταλαβαίνει στη ζωντανή μετάδοση. Αλλά ναι έτυχε να σβήσουν οι κάμερες ή να μην έχω μόνιτορ και διάφορα άλλα…

- Έχεις κάνει τα πάντα στο χώρο του αθλητικού ρεπορτάζ και ίσως οι μεταδόσεις των αγώνων στην τηλεόραση να είναι και η οροφή. Έχεις κάποιο όνειρο στο χώρο;

Πάντα ψάχνεις προκλήσεις για να συνεχίζεις. Είναι πολλά πράγματα που σκέφτομαι. Θα ήθελα να κάνω μία εκπομπή ποδοσφαιρική αλλά ανατρεπτική, πολύ διαφορετική από αυτά που κάνουμε μέχρι τώρα. Με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, που μπορούν να εξηγήσουν ακριβώς τι συμβαίνει στο γήπεδο. Ανάλυση δηλαδή. Περισσότερα πράγματα από τα βασικά. Θα ήθελα, επίσης, να κάνω ένα ντοκιμαντέρ με Κύπριους αθλητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν στο εξωτερικό. Να δείξεις πόσο δύσκολα πέρασε, τι χρειάστηκε για να τα καταφέρει. Να μάθεις δηλαδή το backround του αθλητή. Η κοινωνία μας αναζητεί ήρωες αφού όλα τα πρότυπα έχουν καταργηθεί πλέον. Και αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι αθλητές μπορούν να είναι αυτά τα πρότυπα. 

- Θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου σε σχέση με τις διαφορές ενός Λεμεσιανού αθλητικού συντάκτη μ’ ένα από τη Λευκωσία, υπό την έννοια ότι ο δεύτερος είναι στο κέντρο, ενώ ο πρώτος λειτουργεί συνήθως ως ανταποκριτής. 

Σίγουρα υπάρχουν διαφορές. Είσαι μακριά και αναγκαστικά θα πρέπει να είσαι περιορισμένος στα της Λεμεσού και ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αθλητικό ρεπορτάζ. Εντάξει η περίπτωση της Primetel είναι διαφορετική γιατί έχει ως βάση της τη Λεμεσό, όμως μιλάω γενικότερα και για τους αθλητικογράφους των εφημερίδων, των ραδιοφώνων και των ιστοσελίδων. Αν θέλεις να ανελιχθείς πρέπει να πας στη Λευκωσία. 

- Όπως τους τραγουδιστές τους Κύπριους που πρέπει να πάνε στην Αθήνα (γέλια)…

(γέλια) Ή όπως τους Θεσσαλονικιούς τραγουδιστές που επίσης πρέπει να παν στην Αθήνα! 

- Θα υπήρχε κάτι που θα σε έκανε να φύγεις από τη δημοσιογραφία;

Ναι, αν ερχόταν κάποιος να μου πει ότι πρέπει να πω κάτι διαφορετικό από αυτό που πιστεύω. Να υπάρξει δηλαδή παρέμβαση σε αυτά που βλέπω και πιστεύω. 

- Θα έκανες κάτι άλλο εκτός από δημοσιογραφία;

Στο χώρο του ποδοσφαίρου γενικότερα θα ήθελα. Μικρός ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής. Για να καταλάβεις τρέλα που είχα, πήγαινα με έναν φίλο μου να φάμε σουβλάκια. Παίρναμε τα σουβλάκια και πηγαίναμε στο βοηθητικό του Άρη για να τρώμε και να έχουμε θέα το γήπεδο! Είχα πάντα το μυαλό μου ότι θα έπαιζα ποδόσφαιρο. Έφτασα μέχρι την Γ’ Κατηγορία και κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να ζήσω από το ποδόσφαιρο. Και το πιο κοντινό στο ποδόσφαιρο είναι η αθλητική δημοσιογραφία… Και αυτό έγινε 

- Είναι αυτό που λένε ότι πίσω από έναν αθλητικό συντάκτη κρύβεται ένας αποτυχημένος ποδοσφαιριστής! (γέλια)

Είμαι ακριβώς αυτό! (γέλια)