Μαρίνα Αργυρίδου: "Είχα βαρεθεί τον ίδιο μου τον εαυτό"

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Την συνάντησα στην Αθήνα. Ήπιαμε καφέ, συζητήσαμε, γελάσαμε, θυμώσαμε και το αποτέλεσμα είναι αυτή η συνέντευξη. 


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σέβεσαι και να εκτιμάς έναν άνθρωπο. Στην περίπτωση της Μαρίνας Αργυρίδου η εκτίμηση και ο σεβασμός ξεκινάνε από το ταλέντο της στην υποκριτική. Προχωρώντας διαπιστώνεις ότι είναι ένας άνθρωπος ακέραιος που δεν ζυγίζει τις αρχές του. Η Μαρίνα, ήδη από πολύ νωρίς, κατάφερε να καταξιωθεί στο χώρο της κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου γυναικείου ρόλου στα Βραβεία Θεάτρου της Κύπρου το 2014.

Και σέβεσαι απόλυτα και εκτιμάς τους ανθρώπους που αφήνουν κάτι σταθερό, για κάτι καινούργιο. Αυτό έκανε. Έφυγε από την Κύπρο ψάχνοντας στην Αθήνα όλα εκείνα που θα την ενεργοποιούσαν ξανά. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Στην εποχή της ευκολίας, της περιπέτειας που συνίσταται στο να πας και να γυρίσεις στο περίπτερο με τα πόδια, η Μαρίνα απλώς επιβεβαίωσε στα μάτια μου ότι είναι μία ξεχωριστή ιστορία.

Την συνάντησα στην Αθήνα. Ήμασταν γειτονάκια για λίγες μέρες στα Εξάρχεια. Βρεθήκαμε, ήπιαμε καφέ, κουβεντιάσαμε, συζητήσαμε, θυμώσαμε, γελάσαμε και το αποτέλεσμα καταγράφεται στη συνέντευξη αυτή. Η οποία είναι και η πρώτη από την ημέρα που έφυγε από την Κύπρο. 

foto 1ma

Μετά από μία πολύ πετυχημένη σεζόν που σου έδωσε και το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου στην Κύπρο, σε βρίσκουμε πλέον μόνιμα στην Αθήνα. Γιατί;

Αυτό που με έφερε στην Αθήνα είναι η μεγάλη μου αγάπη για την πόλη, πρώτα απ’ όλα. Σε συνδυασμό με τον εγκλωβισμό που ένιωσα στην Κύπρο και τις τάσεις φυγής που κουβαλώ, ήρθε κι έδεσε. Η Αθήνα είναι μία πόλη που ξέρω και αισθάνομαι μέσα της μεγάλη οικειότητα. Έχω σπουδάσει εδώ, έχω δουλέψει εδώ, έχω πολύ καλούς φίλους. Ειναι μια μεγάλη επαρχία και μια μεγαλύτερη αρένα απ την Κύπρο.

Τι θέλεις να βρεις στην Αθήνα, τι ψάχνεις σ’ αυτή την πόλη;

Ειναι μια πόλη που πάλλεται. Οι επιλογές εδω ειναι ασύγκριτα περισσότερες απ' οτι στην Κύπρο. Και σε επίπεδο καλλιτεχνικό, αλλα και σε επίπεδο ερεθισμάτων. Σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις πολυ σημαντικούς δημιουργούς μέσα απο σεμινάρια και ακροάσεις.
Η βασική διαφορά με την καθημερινότητα της Κύπρου ειναι οτι στην Αθήνα ο ρόλος μου ως θεατή με ενεργοποιεί σε μεγαλύτερο βαθμό, παρά ως ηθοποιού. Εχω ανάγκη να δω πράγματα που θα με συγκινήσουν βαθιά και η Αθήνα μου το προσφέρει. Από τον άστεγο μέχρι την Sylvie Guillem.


"Δεν μπορώ να προβλέψω
τι θα κάνω του χρόνου.

Σίγουρα δεν μπορώ να πω
ότι ήρθα στην Αθήνα για να ριζώσω"

foto 3ma

Άφησες πίσω σου μία έτοιμη καριέρα στην Κύπρο με προοπτικές που είχαν εκτιμηθεί. Και βρίσκεσαι εδώ για να ξανακτίσεις από την αρχή. Είναι μέρος της προσωπικότητάς σου η «αρχή», το «ξεκίνημα», το «χαλώ για να ξανακτίσω»;

Έχω ως άνθρωπος την ανάγκη της επανεκκίνησης. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα κάνω του χρόνου. Σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι ήρθα στην Αθήνα για να ριζώσω. Στην Κύπρο κατάφερα να κάνω την τέχνη μου δουλειά και να βιοπορίζομαι απ' αυτήν. Δούλεψα με ανθρώπους που πραγματικά εκτιμώ και θαυμάζω. Αλλά κατέληξα να διεκπεραιώνω και να επαναλαμβάνομαι σε βαθμό που βαρέθηκα τον ίδιο μου τον εαυτό. Ένιωσα οτι βρίσκομαι σ’ ένα περιβάλλον με έντονη νοοτροπία επαρχιωτισμού. Ήρθε και η πρόταση απο την ομάδα ΙΔΕΑ οπότε άδραξα την ευκαιρία και έφυγα.

Τώρα κάνεις και κάποια άλλη δουλειά πέραν της τέχνης της υποκριτικής;

Ξεκινώ να σερβίρω. Γιατί στην Αθήνα τα καλύτερα γκαρσόνια ειναι οι ηθοποιοί.

Είναι λίγο κλισέ η ερώτηση, αλλά θα στην κάνω με την ελπίδα να μην πάρω κλισέ απάντηση! Τι σου λείπει από την Κύπρο;

Η ταχινόπιττα (γέλια)! Εντάξει μου λείπει η θάλασσα, η Λεμεσός, η οικογένειά μου και λίγοι καλοί φίλοι. Μου λείπουν οι μικρές αποστάσεις και οι χούμοι του Κόκου.

Ετοιμάζεις κάτι, συμμετέχεις σε κάποια δουλειά;

Ναι. Υπάρχουν δύο πράγματα στον ορίζοντα. Μια μουσικοθεατρική παράσταση και μία παιδική.

foto 2ma

Με τη μουσική; Μουσική η οικογένεια. Εσύ;

Έχω μεγάλο άχτι που δεν έμαθα μουσικό όργανο.

Θέλω να μου μεταφέρεις μία εικόνα της Αθήνας που κράτησες. Μία «φωτογραφία» που θυμάσαι.

Τους άστεγους που είναι σαν να φτιάχνουν το νοικοκυριό τους ξανά στο δρόμο. Βλέπεις παπλώματα, κουζινικά, βάζουν αφίσες, βάζουν πολύ προσωπικά τους αντικείμενα στη γωνιά που πλέον κοιμούνται. Και δίπλα μια κατσαρόλα με φαΐ που άφησε κάποιος περαστικός. Η αλληλεγγύη δίπλα στην αναλγησία του κράτους.

fotofinma

Ποια προσωπικότητα της ιστορίας θα ήθελες να συναντήσεις, να πιείς έναν καφέ μαζί του;

Τον Τσάρλι Τσάπλιν!

Γιατί;

Για να πείσω τον εαυτό μου οτι δεν μπορώ να τον απομυθοποιήσω.

Αν είχες μία μηχανή του χρόνου, σε ποια εποχή θα πήγαινες;

Στην Μπελ Επόκ*. Και φυσικά θα ήθελα να ήμουν στο Moulin Rouge και να με έκανε αφίσα ο Τουλούζ Λοτρέκ (γέλια).
* Γαλλικά: Belle Époque, («Όμορφη Εποχή») ονομάστηκε η περίοδος της ευρωπαϊκής ιστορίας που διήρκησε από το 1871 έως την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 και χαρακτηρίστηκε για το αισιόδοξο πνεύμα που κυριάρχησε.

foto 5ma

Υπάρχει ανδρικός ρόλος που θα ήθελες να παίξεις;

Τον Ριχάρδο τον Γ’ και οποιονδήποτε ρόλο του Μπέκετ.

Ενημερώνεσαι για τα νέα της Κύπρου;

Πολύ λίγο. Γιατί θυμώνω και δεν θέλω να θυμώνω. 

foto 4ma

Η παράσταση "Αντιγόνη" που ανέβηκε στα κατεχόμενα

Αυτή την ιστορία με το ανέβασμα της «Αντιγόνης» στα κατεχόμενα, πώς την είδες;

Είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση. Δεν θα μιλήσω φιλοσοφικά και θεωρητικά. Θα πω ότι αν ήμουν μέλος του θιάσου, δεν θα πήγαινα να παίξω. Το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, ανήκει γεωγραφικά αυτή τη στιγμή, κάπου που δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος σε ολόκληρο τον πλανήτη, εκτός από την Τουρκία.

Η Αντιγόνη, ως ρόλος, ως ιδέα, πιστεύεις θα πήγαινε να παίξει στα κατεχόμενα;

Η Αντιγόνη είναι μία εξτρεμίστρια αν την φέρεις στο σήμερα. Η Αντιγόνη και ο Κρέοντας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο Καστοριάδης όταν ανέλυε την Αντιγόνη έλεγε ότι είναι ένας άλλος Κρέοντας ουσιαστικά. Είναι και οι δύο αμετακίνητοι και εμμονικοί με την άποψή τους. Και αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι τόσο αδιάλλακτοι που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνομιλήσουν σαν δύο πολίτες της ίδιας πόλης και να βρουν μία χρυσή τομή. Αν κάνουμε μια υποθετική αναγωγή και πούμε οτι ο ΘΟΚ ειναι η πολιτική εξουσία που πήρε την συγκεκριμένη απόφαση τότε η Αντιγόνη θα αντιστεκόταν.