Σε 10": Τι σημαίνει η λέξη "τιραμισού";

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


To τιραμισού (tiramisu), είναι από τα διασημότερα ιταλικά γλυκά παγκοσμίως και όχι άδικα. Η ιστορία της προέλευσης του γλυκού αυτού δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς κάποιες ιστορικές πηγές θέλουν να έχει πρωτοεμφανιστεί στην πόλη Σιένα, όπου και παρασκευάσθηκε προς τιμήν του μεγάλου Δούκα Cosimo de Medici.

Η ονομασία τιραμισού, είναι σύνθετη λέξη (tirare mi su) και σημαίνει "σήκωσέ με ψηλά" ή "ανέβασέ με". Αυτή η ονομασία επιλέχθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γλυκού αυτού σε καφεΐνη (espresso), η οποία σε συνδυασμό με τη σοκολάτα δίνει ενέργεια σε όποιον το τρώει. Η πρώτη γραπτή αναφορά πάντως, ανήκει στον Ιταλό γαστρονόμο Giuseppe Maffioli, ο οποίος περιγράφει τη συνταγή σε βιβλίο του το οποίο εκδόθηκε το 1968. Ο Μaffioli υποστηρίζει πως το τιραμισού επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 50' στην πόλη του Τρεβίζο και δινόταν στους γάμους στο γαμπρό από τους φίλους του για να αντέξει την πρώτη νύχτα του έγγαμου βίου.