Σε 10": Γιατί η ασθένεια ονομάστηκε "καρκίνος";

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Ο όρος "καρκίνος" δεν αποδίδεται σε μία και μόνο ασθένεια, αλλά σε μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων, που ονομάζεται όγκος. Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Ο πρώτος ο οποίος ονόμασε την ασθένεια αυτή ως "καρκίνο", ήταν ο "πατέρας της ιατρικής" Ιπποκράτης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σημαίνει AIDS και τι HIV;


Περιγράφοντας την κακοήθη πάθηση των μαστών (καρκίνος του στήθους), παρομοίασε τον όγκο με "καβούρι" (καρκίνος στα αρχαία ελληνικά), γιατί οι διογκωμένες φλέβες γύρω από αυτόν έμοιαζαν με πόδια καβουριού. "Επί των τιτθών [μαστών] είδομεν πολλάκις ακριβώς όγκον όμοιον καρκίνω ζώω. Καθάπερ γάρ επ' τούδε του πάθους αι φλέβες αποτεταμέναι του παρά φύσιν όγκου το σχήμα καρκίνω παραπλήσιον εργάζονται". Ο καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες, με τις στατιστικές να δείχνουν ότι αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες.