Σε 10": Γιατί λέμε σε όποιον κάνει τον ανήξερο πως "κάνει την πάπια";

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Συνήθως, όταν λέμε πως κάποιος "κάνει την πάπια", εννοούμε πως σκοπίμως παριστάνει τον ανήξερο. Τι σχέση έχει όμως αυτή η συμπεριφορά με το συμπαθές πτηνό; Απολύτως καμία! Η έκφραση προέρχεται από το Βυζάντιο και έχει να κάνει με τον κλειδοκράτορα του παλατιού του Αυτοκράτορα. Αυτός ονομαζόταν "Παπίας". Ο "Παπίας" είχε τόση αίγλη και δύναμη που είχε το δικαίωμα να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Αυτοκράτορα και να γευματίζει μαζί του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σημαίνει η φράση "κάνε τουμπεκί";


Επί Βασιλείου του Β', "Παπίας" ανέλαβε ο Ιωάννης Χανδρινός. Ένας σκληρός και ύπουλος άνθρωπος, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του άρχισε να διαβάλει όσους δε συμπαθούσε στον Αυτοκράτορα. Ακόμη και τον αδερφό του. Όταν κάποιος δε, του παραπονιόταν για αυτή του τη συμπεριφορά, ο Χανδρινός έπαιρνε ένα περίλυπο ύφος και αρνιόταν τα πάντα. Η διπροσωπία του αυτή δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη και έγινε γνωστή σε όλους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, όταν κάποιος συλαμβάνοταν να ψεύδεται ή να παριστάνει τον ανήξερο, να του λένε ειρωνικά πως "ποιείν τον Παπίαν". Η έκφραση έφτασε μέχρι της μέρες μας, με τη μόνη διαφορά πως άλλαξε ο τόνος αλλά όχι και η σημασία της.