Σε 10": Γιατί το σήμα κινδύνου είναι η λέξη "mayday";

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Η λέξη "mayday" χρησιμοποιείται κυρίως στη διεθνή αεροπορία και ναυσιπλοΐα, όταν κάποιο αεροσκάφος ή πλοίο βρίσκεται σε κατάσταση τέτοια που απειλούνται οι ζωές των επιβαινόντων. Με την εξέλιξη της επικοινωνίας μέσω ασυρμάτου, δημιουργήθηκε η ανάγκη να βρεθεί μια λέξη, η οποία θα περιέγραφε τον ''κίνδυνο'' και παράλληλα θα ήταν κατανοητή από τον οποιονδήποτε την άκουγε σε όλο τον κόσμο. Το αντίστοιχο του SOS από τον κώδικα Μορς.

► M10 TV: Η συντριβή του αεροπλάνου της FedX στο Τόκιο

►  Δυστύχημα Λόκερμπι: Όταν ο Καντάφι ανατίναζε αεροπλάνο στον αέρα...

Το 1923, ο ελεγκτης εναέριας κυκλοφορίας Frederick Stanley Mockford, ο οποίος εργαζόταν στο αεροδρόμιο Κρόιντον στο Λονδίνο, είχε αναλάβει να διευθετεί την κίνηση μεταξύ του αεροδρομίου του και των αεροσκαφών που έρχονταν από το γαλλικό αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ του Παρισιού. Μια μέρα του ήρθε η έμπνευση να μεταφέρει στην αγγλική γλώσσα τη γαλλική φράση ''m'aider'' που σημαίνει ''βοηθήστε με'' και να δημιουργήσει το ''mayday''. H λέξη καθιερώθηκε παγκόσμια το 1927 από το Διεθνές Συμβούλιο Ραδιοτηλεγράφων της Ουάσινγκτον και από τότε δηλώνει παγκόσμια καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.