Σε 10": Ποιος αγωνιστής της ΕΟΚΑ ζήτησε να ακούσει Μπετόβεν πριν εκτελεστεί;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Ο Αντρέας Ζάκος γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1931 στο χωριό Λινού της επαρχίας Λευκωσίας. Όταν άρχισε η ΕΟΚΑ τη δράση της για την ελευθερία της Κύπρου, ο Αντρέας Ζάκος εργαζόταν ως σχεδιαστής στην Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία στο Ξερό. Εντάχθηκε νωρίς στις τάξεις της ΕΟΚΑ και ανήκε στην ομάδα του Μάρκου Δράκου. Όργωσε την περιοχή Λεύκας - Πύργου, ετοίμασε κρησφύγετα και στρα­τολόγησε άνδρες ως μέλη της ΕΟΚΑ. Στις 15 Δεκεμβρίου 1955 η ομάδα του Μάρκου Δράκου έστησε ενέδρα σε αγγλικό στρατιωτικό αυτοκίνητο στο Μερσινάκι. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκε ο Χαράλαμπος Μούσκος, ενώ σώθηκε τραυματίας ο Μάρκος Δράκος. Ο Αντρέας Ζάκος, όπως και ο συναγωνιστής του Χαρίλαος Μιχαήλ συνελήφθηκαν. 

Ο Αντρέας Ζάκος και ο Χαρίλαος Μιχαήλ οδηγήθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας όπου καταδικάστηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν. Την ίδια μέρα απαγχονίστηκε και ο Ιάκωβος Πατάτσος. Τάφηκαν όλοι στα Φυλακισμένα Μνήματα.

► Όταν ο Τζον Χάρτινγκ επισκέφθηκε το ΡΙΚ!

Ως τελευταία χάρη, πριν από τον απαγχονισμό του, ζήτησε και άκουσε μουσική Μπαχ και Μπετόβεν. Γράφει σχετικά στον αδελφό του Γιώργο: «Η ώρα του θανάτου πλησιάζει, μα στην ψυχή μας φωλιάζει ηρεμία. Τη στιγμή αυτή ακούμε την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν. Στη θέση που βρισκόμαστε τώρα ούτε με το μικροσκόπιο δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε πού υπάρχει τραγωδία στο θάνατο…»

► Οι οδομαχίες μαθητών και Άγγλων στη Λευκωσία το 1956 (videos)