Σε 10": Ποιο ήταν το Κόμμα Μαύρων Πανθήρων;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων ήταν μία επαναστατική, αφροαμερικανική ακροαριστερή οργάνωση, που έδρασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από το 1966 ως το 1982. Η "προκλητική ρητορική, η αγωνιστική στάση και τα πολιτικά και πολιτιστικά άνθη" της ομάδας, "άλλαξαν μόνιμα το περίγραμμα της Αμερικανικής ταυτότητας".

Ιδρύθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας στις 15 Οκτώβρη του 1966, από τους Μπόμπι Σιλ και Χιούι Νιούτον. Ήταν ένα ριζοσπαστικό κίνημα, αρχικός στόχος του οποίου ήταν η προστασία της Αφροαμερικανικής κοινότητας από την αστυνομική βαρβαρότητα και διεκδικούσε την πολιτική κληρονομιά του Μάλκολμ Χ. Η ηγεσία της ασπαζόταν την κομμουνιστική (ιδιαίτερα τη Μαοϊκή) θεωρία όμως εξαιτίας του αρχικής φήμης της ομάδας ως μαύρης εθνικιστικής γκρούπας, προσέλκυσε ποικίλα μέλη. Στο απόγειο της το 1969, περίπου 250.000 άνθρωποι λάμβαναν την εφημερίδα της οργάνωσης, ενώ είχε 10.000 μέλη. Ανάμεσα σε αυτούς που την υποστήριξαν ήταν και ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ζενέ και ο Μισέλ Φουκώ. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

► Ρόζα Παρκς: Η γυναίκα που ξεκίνησε τη μάχη κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ!

► ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ: Η σφαγή του Greensboro!

► ΦΩΤΟ STORY: Ο απαγχονισμός των εφήβων από το πλήθος!