Σε 10": Από πού πήρε το όνομά της η περιοχή Άγιος Δομέτιος;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Ο Άγιος Δομέτιος είναι συνοικία στα δυτικά της Λευκωσίας και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου από το 1986. Έχει έκταση 12 τ.χ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 160 μέτρων. Το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου, τα 4/5, βρίσκεται από το 1974 υπό Τούρκικη κατοχή. Το όνομα του το χωριό το οφείλει στον Άγιο Δομέτιο. 

Μερικοί λένε πως είναι ένας Δομέτιος από τους πρώτους αρχιεπισκόπους της Κωνστάντιας, τον οποίο αναφέρει ο χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς, αλλά αυτός ο Δομέτιος είναι γνωστός μόνο από το όνομά του και δεν είναι άγιος. Όμως ο τιμώμενος σήμερα είναι ο Άγιος Δομέτιος ο Πέρσης, που μαρτύρησε γύρω στα 362 μ.Χ.. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 7 Αυγούστου. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν ένας Πέρσης προσήλυτος, που έγινε μοναχός στη Νίσιβη της Μεσοποταμίας, χειροτονήθηκε διάκονος και πήγε να ζήσει σε σπήλαιο, από όπου προσηλύτισε πολλούς ειδωλολάτρες των περιχώρων. Ο λαός συνέρρεε στο αναχωρητήριό του, για να ζητήσει την ευλογία του με την ελπίδα ότι ο Άγιος θα θεραπεύσει τις ασθένειές του. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Παραβάτης, τον οποίο ο Άγιος Δομέτιος έψεξε για την ανοσιότητά του, τον κατηγόρησε ότι «περιποιείται» το λαό. Ο Άγιος απάντησε: «Αν όλος αυτός ο άκακος λαός έρχεται να με δει, δεν μπορώ να τον διώξω». Ο αυτοκράτορας τόσο θύμωσε από την απάντηση, ώστε τον καταδίκασε σε θάνατο με λιθοβολισμό.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

► Από πού πήρε το όνομά του η περιοχή Στρόβολος;

 ► Από πού πήρε το όνομά του το χωριό Αυγόρου;

► Από πού πήρε το όνομά της η περιοχή "Ζακάκι" της Λεμεσού;