Σε 10": Από πού προέρχεται η λέξη "μπράβο";

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Η λέξη "βάρβαρος" πέρασε στα λατινικά ως barbarus. Η έννοιά της όπως και στα ελληνικά, για να εξηγήσει αυτούς που δεν ήταν Έλληνες και αυτούς που δεν ήταν Ρωμαίοι (πας μη Έλλην βάρβαρος). Κατά πάσα πιθανότητα, από το λατινικό barbarus προέρχεται και μια λέξη διεθνής, που έχει επιστρέψει και στα ελληνικά σαν επιφώνημα –και όχι μόνο. Πρόκειται φυσικά για τη λέξη "μπράβο". Η λέξη είναι δάνειο από το ιταλ. bravo, που σημαίνει «γενναίος, περήφανος, καλός». Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, το barbarus, πέρα από την κυριολεξία, χρησιμοποιόταν και για τα ζώα (άλογα, ταύρους) που δεν έχουν εξημερωθεί, για τα περήφανα και άγρια ζώα ή τα άγρια φυτά ή τα ακαλλιέργητα εδάφη. Ξεχώρισε δηλαδή η έννοια του αδάμαστου, του μη τιθασευμένου, και από εκεί εξελίχτηκε στη σημασία του άγριου και μετά του περήφανου. 

Αφού χάθηκε η ετυμολογική διαφάνεια της λέξης, ήταν εύκολο να ξεχαστούν οι αρνητικές σημασίες και να μείνουν μόνο οι θετικές –κι έτσι από τον άγριο και τον περήφανο φτάσαμε στον γενναίο και τον καλό, σημασίες που τις έχει τόσο το ιταλ. bravo όσο και το γαλλ. brave. Και το ιταλικό επίθετο έγινε και επιφώνημα (bravo!) με το οποίο επευφημούμε κάποιον, έφτασε και στα ελληνικά ως μπράβο και καθιερώθηκε και ρίζωσε.

Πηγή: Νίκος Σαραντάκος


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

► Γιατί οι ακαδημίες των ομάδων λέγονται "τσικό";

► Γιατί στα κυπριακά λέμε τον μεθυσμένο "στρακόττο";

► Από πού προέρχεται η φράση "κρατάει το φανάρι";