Σε 10": Τι γιορτάζουν οι Ιρλανδοί στην "St. Patrick's day";

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Ο Άγιος Πατρίκιος ήταν Χριστιανός ιεραπόστολος και θεωρείται προστάτης Άγιος και φωτιστής της Ιρλανδίας, μαζί με την Αγία Μπρίγκιντ του Κίλνταρε και τον Άγιο Κολούμπα, επονομαζόμενος "Σούκατ". Άσκησε τα ιεραποστολικά και επικοπικά του καθήκοντα περί το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα. Η 17η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα του Αγίου Πατρικίου, με αφορμή την επέτειο θανάτου του τον 5ο αιώνα μ.Χ. Οι κάτοικοι της Ιρλανδίας γιορτάζουν την ημέρα αυτή κάθε χρόνο την τελευταία χιλιετία, τουλάχιστον. Η πρώτη παρέλαση ωστόσο έγινε όχι στην Ιρλανδία, αλλά στις ΗΠΑ, το 1762, από Ιρλανδούς στρατιώτες που διέσχισαν την πόλη της Νέας Υόρκης.  Η επέτειος του θανάτου του έγινε γιορτή από την Καθολική Εκκλησία, με πολλά παραδοσιακά παγανιστικά στοιχεία να προστίθενται από το λαό σε αυτήν, όπως τα ξωτικά και ο μύθος του χρυσαφιού που περιμένει τον τυχερό στην άκρη του ουράνιου τόξου.


► Τι γιορτάζουν στη Ρωσία την «ημέρα της Τατιάνας»;


Αρχικά, το χρώμα που είχε συνδεθεί με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το γαλανό αλλά με το πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκε με το πράσινο. Ήδη από τον 17ο αι. υπάρχουν καταγεγραμμένα το τριφίλλι και οι πράσινες κορδέλες για τους εορτασμούς. Για το τριφύλλι, το σύμβολο της μέρας, λέγεται ότι ήταν αυτό που επέλεξε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει σχηματικά την έννοια της Αγίας Τριάδας στους προχριστιανικούς πληθυσμούς των Ιρλανδών.

Ο Άγιος Πατρίκιος θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη, την Καθολική, την Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία.