Σε 10": Ποιο φαινόμενο ονομάζεται "Ήλιος του Μεσονυκτίου";

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου είναι φυσικό φαινόμενο, το οποίο είναι ορατό στις περιοχές που βρίσκονται μέσα στο Βόρειο και στο Νότιο Αρκτικό Κύκλο. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στα γεωγραφικά πλάτη εντός των δύο αρκτικών κύκλων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε αυτά τα μέρη, ο ήλιος είναι ορατός επί 24 συνεχόμενες ώρες, τουλάχιστον μία ημέρα.


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

► Ποιο φαινόμενο ονομάζεται "Φάτα Μοργκάνα";

► Γιατί το 1816 ονομάστηκε το "έτος χωρίς καλοκαίρι";

► Γιατί δεν πίνουμε ζεστά ροφήματα με... καλαμάκι;


Οι τυχεροί που απολαμβάνουν τον «ήλιο του μεσονυκτίου», είναι κυρίως οι κάτοικοι της Αλάσκας, του Βορείου Καναδά, της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και των βορείων επαρχιών της Ρωσίας, της Φιλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Το φαινόμενο οφείλεται στην κλίση του κάθετου άξονα της Γης κατά 23°26΄ σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο. Η διάρκειά του εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος, από το οποίο το παρατηρούμε. Όσο πιο κοντά είναι ο παρατηρητής στο βόρειο ή το νότιο πόλο, τόσο περισσότερο διαρκεί.

Σημ: Στην κύρια φωτό, μεσάνυχτα στο Νόρντκαπ της Νορβηγίας.