Σε 10": Από πού προέρχεται ο όρος "Χούλιγκαν";

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Χουλιγκανισμός και χούλιγκανς, είναι δύο έννοιες που δυστυχώς έχουν ταυτιστεί με τον αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο. Επίσημα, ως χουλιγκανισμός, αναφέρεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης. Για την προέλευση του όρου, όπως μας ενημερώνει το Oxford English Dictionary, υπάρχουν μόνο θεωρίες. Μια θεωρία θέλει ο όρος να προέρχεται από ένα θεατρικό σατυρικό τραγούδι του 1890 που αναφερόταν σε μια ιρλανδική οικογένεια ταραξιών με το επίθετο Hooligans. Μια άλλη θεωρία, θέλει να προέρχεται από έναν Ιρλανδό διάσημο κλέφτη και νταή που ζούσε στο Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα και ονομαζόταν Patrick Hoolihan (ή Hooligan).

Τέλος μια τρίτη θεωρία, υποστηρίζει πως ο όρος προέκυψε από την ιρλανδική λέξη «hulie» που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα έκλυτο πάρτι. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου «hooligan», εμφανίζεται σε αναφορά της αστυνομίας του Λονδίνου του 1894, όπου αναφέρεται σε μια συμμορία νεαρών την οποία ονομάζει «The Hooligan Boys».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

► Αφιέρωμα: Οι «ακραίοι» οπαδοί των ισπανικών ομάδων

► Ποδόσφαιρο και Πολιτική: Το φιλικό Γαλλίας - Αλγερίας που διακόπηκε (2001)