Σε 10": Τι είναι το "Σύνδρομο του Παρισιού";

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Η επίσκεψη στην «Πόλη του Φωτός», για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μια ονειρική εμπειρία. Υπάρχει όμως και ένα μικρό ποσοστό που η επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα τους προκαλεί το «Σύνδρομο του Παρισιού». Αυτοί που προσβάλλονται από το σύνδρομο αυτό, είναι κυρίως οι Ιάπωνες τουρίστες. Η εξιδανικευμένη εικόνα που έχουν για το Παρίσι μέσω φωτογραφιών και του κινηματογράφου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που αντικρύζουν όταν φθάνουν εκεί.

Οι βρώμικοι δρόμοι και η αγένεια πολλών κατοίκων τους διαταράσουν την ψυχική τους ισσοροπία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων ψυχικής διαταραχής όπως οξείες παραληρηματικές καταστάσεις, ψευδαισθήσεις, μανία καταδίωξης, κρίσεις ταυτότητας, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις όπως ζάλη, ταχυκαρδία, εφίδρωση. Το «Σύνδρομο του Παρισιού», καταγράφηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 1980 από τον Ιάπωνα ψυχίατρο Hiroaki Ota ο οποίος εργαζόταν στην πόλη και ο οποίος παρατήρησε την ευαισθησία αυτή που ανέπτυσσαν κυρίως οι συμπατριώτες του τουρίστες, οι οποίοι έφταναν στο σημείο να νοσηλεύονται λόγω του συνδρόμου. Σήμερα, η ιαπωνική πρεσβεία στη Γαλλία, έχει 24ωρη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους τουρίστες από τη χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου». Η θεραπεία που προτείνεται σε όσους εκδηλώνουν συμπτώματα του συνδρόμου: Να εγκαταλείψουν το συντομότερο το Παρίσι!