Σε 10": Ποιος ήταν ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στην Αμερική;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Ήταν 17 Ιουνίου 1527, όταν από το λιμάνι Σανλούκαρ της Ανδαλουσίας, απέπλευσε στολίσκος 5 πλοίων με προορισμό τις ακτές του Μεξικού και της Φλώριδα που αποτελούσαν αποικίες του Ισπανικού στέμματος. Μέλος της αποστολή ήταν και ένας Έλληνας που το όνομά του ήταν Θεόδωρος, και στο ημερολόγιο που τηρούσε ο ταμίας της αποστολής Αλβάρ Νούνιεθ Καμπέθα ντε Βάκα, αναγραφόταν ως Don Theodoro Griego.

Έπειτα από ταξίδι 10 μηνών, στις 14 Απριλίου 1528, ο στολίσκος έφτασε στις ακτές της Δυτικής Φλώριδα, κοντά στη σημερινή πόλη Τάμπα. Την ημέρα εκείνη, ο Θεόδωρος έγινε ο πρώτος καταγεγραμμένος Έλληνας στην ιστορία που πάτησε το πόδι του στην Αμερική. Ένα χρόνο αργότερα χάθηκαν τα ίχνη του και εικάζεται πως δολοφονήθηκε από ντόπιους ιθαγενείς. Στις 8 Οκτωβρίου 2005, η ελληνική κοινότητα της Φλώριδα ανέγειρε άγαλμα του Θεόδωρου στην πόλη Κλιαργουότερ της Φλώριδα, στη βάση του οποίου υπάρχει η επιγραφή «Ο πρώτος Έλληνας στην Αμερική. Η ιστορία των Ελλήνων στην Αμερική αρχίζει εδώ».