Σε 10": Από πού πήρε το όνομά της η Κισσόνεργα της Πάφου;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Η Κισσόνεργα είναι χωριό της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο. Απέχει από την πόλη της Πάφου περίπου 7 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 5.356 κατοίκους. Το 16ο αιώνα και 17ο αιώνα, το χωριό σημειώνεται ως Chrisonera- Χρισονέρα ή διαφορετικά Χρυσονέρα - στους περισσότερους μεσαιωνικούς χάρτες, ενώ πιο σπάνια ως Crissonerga- Κρισσόνεργα σε μεσαιωνικούς αλλά και μεταγενέστερους χάρτες. Πιθανότατα, η ονομασία του χωριού, Χρυσονέρα, συνδέεται με το άφθονο νερό που ήταν ο «χρυσός» του, σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, εξαιτίας της συχνής έλλειψής του, ενώ σύμφωνα με τον Κλεάνθη Ι. Βάκη, γιατί συνέβαλε σημαντικά τόσο στη γεωργία όσο και στην οικονομία. Όποια από τις δυο ή ακόμα και οι δυο ερμηνείες για την προέλευση του ονόματος ισχύουν, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι η σημασία που είχε για το χωριό η αφθονία του νερού.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

► Από πού πήρε το όνομά του το Τρόοδος;

► Από πού πήρε το όνομά της η περιοχή "Ζακάκι" της Λεμεσού;


Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν πως το σημερινό όνομα του χωριού σχετίζεται με το φυτό κισσός, ένα φυτό που στην αρχαιότητα ήταν συνδεδεμένο με το θεό Διόνυσο. Έχει, λοιπόν, ως πρώτο συνθετικό, το όνομα του φυτού και ως δεύτερο τη λέξη «έργα», η οποία όμως, όπως παρατηρεί ο Βάκη, δεν σχετίζεται.

Πηγές: Κλεάνθης Ι. Βάκης, Η Κισσόνεργα ανά τους αιώνες, Λευκωσία 2003
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια