Σε 10": Γιατί η "Ημέρα της Γυναίκας" γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Ο πρώτος εορτασμός της «Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας», ανιχνεύεται στις 28 Φεβρουαρίου 1908, έπειτα από πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Αφορμή, ήταν η μεγάλη απεργία ένα χρόνο νωρίτερα, ενός από τα πρώτα και μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων γυναικών του κόσμου, του «International Ladies' Garment Workers' Union» (Διεθνές Συνδικάτο Εργατριών στη Βιομηχανία Ένδυσης). Η απεργία είχε ως αίτημα την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων των εργαζομένων γυναικών με αυτά των ανδρών συναδέλφων τους. Ένα χρόνο αργότερα, κατά τη συνεδρίαση της 2ης Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετά από πρόταση της Γερμανίδας Σοσιαλίστριας Luise Zietz, αποφασίστηκε η καθιέρωση του ετήσιου εορτασμού της «Ημέρας της Γυναίκας», η οποία αρχικά εορτάζονταν την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.

Δύο γεγονότα οδήγησαν στην υιοθέτηση της 8ης Μαρτίου ως επίσημης ημέρας εορτασμού. Το πρώτο ανάγεται στην 8η Μαρτίου 1914, όπου 1 εκατομμύριο γυναίκες από συνδικάτα σε όλο τον κόσμο διαδήλωσαν ενάντια στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δεύτερο γεγονός, χρονολογείται 3 χρόνια αργότερα, το 1917. Τότε, στις 8 Μαρτίου, μεγάλο πλήθος γυναικών στη Ρωσία, διαδήλωσαν ενάντια στον πόλεμο αλλά και τα δικαιώματά τους με κύριο σύνθημα «ψωμί και ειρήνη». Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Τσάρος έδωσε το δικαίωμα στις γυναίκες να ψηφίζουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

► ΦΩΤΟ STORY: Η γυναίκα με τα 4 πόδια!

► Η γυναίκα που ξεκίνησε τη μάχη κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ!