Σε 10": Γιατί το "ποντίκι" του υπολογιστή ονομάστηκε έτσι;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Ο πρώτος άνθρωπος που κατασκεύασε ένα «ποντίκι» αποκλειστικά για υπολογιστές, ήταν ο Αμερικανός μηχανικός Douglas Carl Engelbart, για λογαριασμό του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ (Stanford Research Institute) στις 9 Δεκεμβρίου 1968. Την απάντηση γιατί ονομάστηκε «ποντίκι» (mouse), έδωσε ο ίδιος μερικά χρόνια αργότερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο πληροφορικής.

«Δεν θυμάμαι ποιος ακριβώς από τους συνεργάτες μου το ονόμασε έτσι. Λόγω του καλωδίου που είχε στην πίσω του πλευρά και του σχήματός του, θύμιζε σε όλους ποντίκι. Υιοθετήσαμε αυτή την ονομασία γιατί ήταν ευκολότερο να το αποκαλούμε έτσι παρά με την επίσημη ονομασία του που ήταν "X-Y Position Indicator for a Display System" (δείκτης θέσης για σύστημα απεικόνισης Χ-Υ». Το πρώτο «mouse» ήταν ξύλινο, κινούνταν με 2 μικρούς τροχούς και στο πάνω μέρος του είχε ένα κόκκινο κουμπί μόνο.

Το πρώτο «ποντίκι»