Σε 10": Γιατί ονομάστηκαν έτσι οι "σκύλοι του Αγίου Βερνάρδου";

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

* Η στήλη σε "10 δευτερόλεπτα" μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε κάτι στα γρήγορα ή να μας δώσει μία αφορμή να το ψάξουμε καλύτερα.


Οι σκύλοι του Αγίου Βερνάρδου, έγιναν διάσημοι λόγω του μεγέθους τους αλλά και από ιστορίες διάσωσης ανθρώπων στις Άλπεις. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μια ξεχωριστή ράτσα αλλά για ένα είδος Μολοσσού τον οποίο πήγαν στις Άλπεις οι Αρχαίοι Ρωμαίοι. Το όνομα τους το οφείλουν σε έναν καθολικό μοναχό, το Βερνάρδο της Μενθόνης, ο οποίος έχτισε ένα μοναστήρι-ξενώνα τον 11ο αιώνα μ.Χ. στις Δυτικές Άλπεις, πάνω σε ένα δύσβατο μονοπάτι που ένωνε την Ιταλία με την Ελβετία και το οποίο ονομάστηκε επίσης «μονοπάτι του Αγίου Βερνάρδου».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάτσικο: Ο σκύλος
σύμβολο της Ιαπωνίας!


Ο μοναχός αυτός είχε σαν πιστό του σύντροφο ένα τέτοιου είδους Μολοσσό, παράδοση που συνέχισαν και οι μοναχοί οι οποίοι ανέλαβαν τον ξενώνα μετά από αυτόν και είχαν αρκετά τέτοια σκυλιά. Ο Βερνάρδος αγιοποιήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 1681. Πάντως, οι σκύλοι αυτοί ονομάστηκαν έτσι στα μέσα του 19ου αιώνα. Μέχρι τότε ήταν γνωστοί ως «saint dogs» (άγια σκυλιά), «Noble Steeds» (ευγενικά άλογα) και «Alpenmastiff» (μαντρόσκυλα των Άλπεων).