ΦΩΤΟ STORY: Ποιος και πότε έβγαλε την περίφημη φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Είναι μία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες στον κόσμο, αν όχι η πιο γνωστή. Ποιος έβγαλε αυτή τη φωτογραφία και πότε;


Το ημερολόγιο γράφει 5 Μαρτίου του 1960. Η Κούβα πενθεί τον χαμό 136 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την ανατίναξη από τις ΗΠΑ, του πλοίου La Coubre που μετέφερε οπλισμό στη χώρα. Στις κηδείες των θυμάτων, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είναι στην πρώτη γραμμή. Το βλέμμα του εντυπωσιάζει τον φωτογράαφο Αλμπέρτο Κόρδα. Με μία Leica M2 θα αποτυπώσει τη στιγμή. Ο Τσε Γκεβάρα με βλέμμα θυμωμένο και ταυτόχρονα... αδιάλλαχτο. "Βλέμμα αδιάλλαχτο". Έτσι το είχε χαρακτηρίσει και ο ίδιος ο Κόρδα όταν μίλησε για την διάσημη φωτογραφία σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι άλλες πλευρές του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

6914a3f00afca3b22807e4b50581a303

Δεν άρεσε στην εφημερίδα

Ο Κόρδα τράβηξε δεκάδες φωτογραφίες εκείνη την ημέρα. Η εφημερίδα του δεν είδε στην περίφημη φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα κάτι ενδιαφέρον και την "έκοψε". Η φωτογραφία δεν δημοσιεύτηκε τις επόμενες μέρες, αλλά 7 χρόνια αργότερα! Αυτό έγινε όταν ένας Ιταλός εκδότης ζήτησε από τον Κόρδα μία καλή φωτογραφία του Τσε.

Alberto Korda Photograph 03

Ο Κόρδα έδωσε αυτήν. Ήταν το 1967. Η χρονιά θανάτωσης του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία. Η φωτογραφία ταξίδεψε στον κόσμο, στον χρόνο και αποτυπώθηκε σε κάθε είδους προϊόν. Ο Τσε ήταν πλέον σύμβολο επανάστασης και η φωτογραφία του η πιο γνωστή του 20ου αιώνα.

AlbertoKorda Che