ΦΩΤΟ STORY: Πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Μία ιστορική φωτογραφία από μία ιστορική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 


Οι άνθρωποι αυτοί φωτογραφήθηκαν μέσα σε μία από τις τεράστιες σωλήνες του Φράγματος Χούβερ κατά τα χρόνια της κατασκευής του. Το φράγμα Χούβερ (αγγλ. Hoover Dam και παλαιότερα Boulder Dam) είναι τοξωτό φράγμα επί του ποταμού Κολοράντο, στα σύνορα μεταξύ των πολιτειών της Αριζόνα και της Νεβάδα. Κατασκευάστηκε κατά τα έτη 1931-1936, μεσούσης της Παγκόσμιας Ύφεσης του 1929 και εγκαινιάστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1935 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούζβελτ. Στην κολοσσιαία κατασκευή εργάστηκαν χιλιάδες άτομα, ενώ κόστισε τη ζωή σε πάνω από εκατό απ' αυτούς. Το φράγμα βαπτίστηκε προς τιμή του 31ου προέδρου, Χέρμπερτ Χούβερ, γεγονός που μέχρι τις μέρες μας αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις.

hoover dam from the bridge

Τα προκαταρκτικά σχέδια για τη δημιουργία φράγματος στην περιοχή άρχισαν περί το 1900 και είχαν τον πολλαπλό σκοπό αφ' ενός τον έλεγχο του ποταμού και τη δημιουργία αρδευτικού συστήματος και αφ' ετέρου την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου. 

hoover dam bridge

Αποτέλεσμα της κατασκευής ήταν η δημιουργία της Λίμνης Μιντ, της μεγαλύτερης κατ' όγκο τεχνητής λίμνης στις ΗΠΑ. Το φράγμα τοποθετείται κοντά στην πόλη Μπούλντερ, Νεβάδα, η οποία αρχικά δημιουργήθηκε ως οικισμός για τους χιλιάδες εργατών του εγχειρήματος· απέχει περί τα 40 χλμ από το Λας Βέγκας. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια προορίζεται για τις πολιτείες της Νεβάδα, Αριζόνα και Καλιφόρνια, ενώ ταυτόχρονα με 1.000.000 επισκέπτες κατ' έτος- λειτουργεί ως εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Μέχρι το 2010 η κορυφή του φράγματος λειτουργούσε ως τμήμα της Εθνικής Οδού 93 των ΗΠΑ, οπότε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο Περιφερειακός Χούβερ.