ΦΩΤΟ STORY: Η... ενοικίαση σκλάβων!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Την ίδια χρονιά που καταργήθηκε επίσημα η "ανθρώπινη" δουλεία, επανήλθε από την πίσω πόρτα με τη βοήθεια της πολιτείας!


Το 1965 και με την 13η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η ανθρώπινη δουλεία έπαψε να ισχύει και όσοι δούλευαν ως «σκλάβοι» απελευθερώθηκαν. Η ανάγκη για σκλάβους όμως υπήρχε και θα υπάρχει πάντα. Τρόποι υπάρχουν αρκεί να υπάρχει και η κατάλληλη «πολιτική βούληση»!

Με την απελευθέρωση των σκλάβων λοιπόν, μεγαλο-γαιοκτήμονες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έπρεπε να αναπληρώσουν το εργατικό δυναμικό που έχασαν. Φυσικά αυτό έπρεπε να γίνει με τρόπο που θα εξασφάλιζε κέρδη όπως με την πρότερη κατάσταση. Η λύση βρέθηκε αρχικά με διάταγμα του προσωρινού Κυβερνήτη της Τζόρτζια Τόμας Ρούγκορ, ο οποίος έδωσε την άδεια για «ενοικίαση» 100 Αφροαμερικανών καταδίκων από τη φυλακή Γουίλιαμ Φορτ στην ιδιωτική εταιρία που κατασκεύαζε το σιδηρόδρομο Τζόρτζια-Αλαμπάμα. Αυτό έγινε το 1865, λίγο μετά την «κατάργηση της δουλείας».

1aconvicts2

Οι νέοι «σκλάβοι» δούλευαν όλη την ημέρα και το βράδυ επέστρεφαν στα κελιά τους ενώ για την ενοικίαση τους οι επιχειρηματίες πλήρωναν ένα «συμβολικό ποσό» στο κράτος. Οι συνθήκες εργασίας ήταν άθλιες και οι θάνατοι συχνό φαινόμενο. Το σύστημα ξεκίνησε ευρέως να χρησιμοποιείται από το 1883 στο Τέξας και επεκτάθηκε σε «ενοικίαση» ανθρώπων και σε άλλους τομείς όπως οι καλλιέργειες, τα ορυχεία, η ξυλεία. Η σκλαβιά είχε επιστρέψει και πάλι.

1aconvicts1

Όλως περιέργως, το διάστημα που το σύστημα αυτό βρισκόταν σε ισχύ, διπλασιάστηκε και ο αριθμός των Αφροαμερικανών κρατουμένων στα διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα. Παρά τις αντιδράσεις, ήταν τόσο επικερδής αυτή η «επιχείρηση» για το κράτος αλλά και τους ιδιώτες που καταργήθηκε 45 χρόνια μετά από την ημέρα που πρωτοεφαρμόστηκε, δηλαδή το 1910.

1aconvicts3 1