ΦΩΤΟ STORY: Θύμα ενδοοικογενειακής βίας!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Η πρώτη καταγραφή ενός περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, που οδήγησε στη θέσπιση νόμου για το θέμα από το αμερικανικό κογκρέσο! Διαβάστε την ιστορία της.


H ενδοοικογενειακή βία, είναι ένα θλιβερό φαινόμενο της κοινωνίας μας που τις περισσότερες φορές μένει καλά κρυμμένο μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Ακόμη και σήμερα, που η διάδοση της πληροφορίας αλλά και η νομοθεσία δίνουν τη δυνατότητα στα θύματα για διέξοδο από την τραγική κατάσταση που βιώνουν, ο φόβος αλλά και η αίσθηση του κοινωνικού στιγματισμού, κρατούν τις περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές στην αφάνεια με πάρα πολύ άσχημη σε πολλές περιπτώσεις κατάληξη.

Η φωτογραφία που βλέπουμε στο θέμα μας, είναι η πρώτη καταγραφή ενός τέτοιου περιστατικού που είδε τα φώτα της δημοσιότητας. Την τράβηξε η φωτογράφος του περιοδικού ΤΙΜΕ Donna Ferrato το 1982. Η Ferrato φιλοξενούνταν σε σπίτι φίλων της στο New Jersey των ΗΠΑ, όταν άκουσε καυγά μέσα στο μπάνιο. Άρπαξε τη φωτογραφική της μηχανή και έτρεξε προς τα εκεί. Το ζευγάρι τσακώνονταν άσχημα. Σε κάποια στιγμή, ο άντρας χτύπησε τη γυναίκα του. Η φωτογράφος αποθανάτισε τη στιγμή καθώς ήλπιζε πως αυτό θα τον κάνει να σταματήσει.

1agarthliza2

Δεν σταμάτησε! Δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες 9 χρόνια αργότερα μέσω ενός βιβλίου που εξέδωσε με τίτλο «Living with the Enemy» (Ζώντας με τον εχθρό). Ήταν η πρώτη φορά που τα φώτα της δημοσιότητας έπεφταν σοβαρά πάνω σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Τρία χρόνια μετά, το αμερικανικό κονγκρέσο, ψήφισε το νόμο ενάντια στη βία κατά των γυναικών ( Violence Against Women Act).

1agarthliza1