ΦΩΤΟ STORY: Μια γυναίκα και ένα μωρό πέφτουν στο κενό

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Στις 22 Ιουλίου 1975, η μοίρα έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι στη 19χρονη Diana Bryant και τη μόλις 2 ετών βαφτιστική της.


Είναι κάποιες στιγμές, που η ζωή με το θάνατο απέχει λίγα μόλις εκατοστά. Η φωτογραφία που βλέπετε, αποτυπώνει μια τραγική ειρωνία, ένα παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα σε μια 19χρονη κοπέλα και τη 2 ετών βαφτιστική της, οι οποίες απείχαν λίγο από το να σωθούν από τις φλόγες που είχαν τυλίξει το διαμέρισμά τους.

Είναι 22 Ιουλίου του 1975. Η 19χρονη Diana Bryant και η μόλις 2 ετών Tiare Jones, προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φλόγες που έχουν ζώσει το διαμέρισμα στο οποίο μένουν στην περιοχή Μάρλμπορο στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

1acollapse1

Ένας πυροσβέστης τις έχει βγάλει από το καιόμενο σπίτι και τις έχει οδηγήσει στην έξοδο κινδύνου. Το σχέδιο διάσωσης προέβλεπε να ανεβούν σε μια πτυσσόμενη σκάλα της πυροσβεστικής και να κατεβούν σώες στο έδαφος.

1acollapse2

Η σωτηρία μοιάζει να είναι κοντά, καθώς η σκάλα φτάνει στον 5ο όροφο. Τότε όμως γίνεται το απρόβλεπτο. Λίγα εκατοστά πριν προλάβουν να ανέβουν στη σκάλα, το μπαλκόνι στο οποίο βρίσκονταν καταρρέει και οι δύο τους πέφτουν στο κενό από ύψος 15 μέτρων.

1acollapse3

Η Bryant τραυματίζεται σοβαρά και μετά από λίγο υποκύπτει. Έχει όμως- χωρίς φυσικά να το ξέρει- γίνει η αιτία να σωθεί η μικρή Tiare, η οποία έπεσε πάνω στη νονά της το σώμα της οποίας απορρόφησε μεγάλο μέρος της ενέργειας πρόσκρουσης της μικρής.

1acollapse4

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο ρεπόρτερ που κάλυπτε το γεγονός ονόματι Stanley Forman. Δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Boston Herald και από εκεί έγινε η αναπαραγωγή τους σε όλο τον κόσμο. Για τις φωτογραφίες του αυτές, στο Forman απονεμήθηκε το Βραβείο Πούλιτζερ ένα χρόνο αργότερα.