ΦΩΤΟ STORY: Η τελευταία δημόσια εκτέλεση με γκιλοτίνα!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Το 1939, ο Eugène Weidmann πέρασε στην ιστορία ως ο τελευταίος άνθρωπος που εκτελέστηκε δημόσια με γκιλοτίνα. 


Οι δημόσιες εκτελέσεις, ήταν κάτι το κοινό για αρκετούς αιώνες, ως μέσο παραδειγματισμού και αποτροπής του εγκλήματος. Σήμερα θα μάθουμε την ιστορία του ανθρώπου που εκτελέστηκε για τελευταία φορά δημόσια με γκιλοτίνα πριν από μόλις 76 χρόνια, το 1939 καθώς και το λόγο που οδήγησε στην κατάργηση αυτής της πρακτικής.

Ο Eugène Weidmann, γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη το 1908 και από μικρός έδειξε μια ροπή προς την παρανομία. Ήταν τρόφιμος σε αναμορφωτήρια και φυλακές για κλοπές και διαρρήξεις στη γεννέτειρά του Γερμανία αλλά και τον Καναδά. Ώσπου αποφάσισε να μετακομίσει στο Παρίσι το 1937 και να αλλάξει «επαγγελματικό προσανατολισμό».

1alastex1

Στη Γαλλία ασχολήθηκε με τις απαγωγές και τις δολοφονίες. Μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του, ο Weidmann απήγαγε και σκότωσε 2 γυναίκες και 5 άνδρες. Θύματά του ήταν μια χορέυτρια, μια παιδαγωγός, ένας νεαρός αμερικανός αριστοκράτης, ένας σοφέρ, ένας κτηματομεσίτης, ένας διαφημιστικός πράκτορας και ένας πρώην συγκρατούμενός του στις φυλακές που είχε «φοιτήσει».

1alastex2

Στη δίκη του υποστήριξε πως τα κίνητρα του ήταν καθαρά οικονομικά, όμως δεν είχε αποκομίσει κανένα σημαντικό οικονομικό όφελος από τις πράξεις του αυτές. Καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού με τις κατηγορίες της απαγωγής κατ’ εξακολούθηση και της ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Εκτελέστηκε σε δημόσια θέα στο Παρίσι το πρωΐ της 17ης Ιουνίου 1939.

1alastex4

Γιατί ήταν ο τελευταίος που εκτελέστηκε δημόσια;

Τις ημέρες που ακολούθησαν την εκτέλεση, ο γαλλικός τύπος έκανε εκτενής αναφορές κριτικάρωντας την απρεπή συμπεριφορά του κοινού. Περιέφραφε τους ανθρώπους που παρακολούθησαν την εκτέλεση ως ένα πλήθος «αηδιαστικό» και «απείθαρχο». Εκτός αυτού, γυναίκες έκαναν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές των Βερσαλλιών κρατώντας στα χέρια τους μαντήλια με το αίμα του Weidmann το οποίο είχε ποτίσει το πεζοδρόμιο που έγινε η εκτέλεση. Αυτές οι αντιδράσεις, ώθησαν τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας Albert Lebrun, να ακυρώσει αμέσως όλες τις προγραμματισμένες δημόσιες εκτελέσεις καθώς θεωρήθηκε πως δεν είχαν πια αποτρεπτικό χαρακτήρα αλλά εξήπταν τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου και ενθάρρυναν την απρεπή συμπεριφορά.

1alastex3