ΦΩΤΟ STORY: Γιατί αυτοί οι πολιτικοί άνδρες φιλιούνται;

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Δεν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι του φακού ή για μια «περίεργη» γωνία λήψης. Διαβάστε την ιστορία. 


Δεν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι του φακού ή για μια «περίεργη» γωνία λήψης. Η φωτογραφία που απεικονίζει δύο πολιτικούς να φιλιούνται δημόσια στο στόμα, είναι ένα «τελετουργικό» ανάμεσα σε ανθρώπους που ανήκουν στην ίδια ιδεολογική παράταξη. Η εικόνα αυτή μας έρχεται από το 1979 και αυτή είναι η ιστορία πίσω από αυτή.

1akiss1

Το 1979, γίνονταν οι εορτασμοί για την 30η επέτειο της Λαίκής Δημοκρατίας της Ανατολικής Γερμανίας. Στις εκδηλώσεις, επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Regis Bossu που κάλυπτε τις εκδηλώσεις, τράβηξε την ιστορική αυτή φωτοραφία, την ώρα που ο Μπρέζνιεφ και ο Πρόεδρος της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ, επιδίδονται στον τελετουργικό ασπασμό που ονομάζεται «»σοσιαλιστικό αδελφικό φιλί» (socialist fraternal kiss). Η φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου αμέσως με τον τίτλο «The Kiss» (Το φιλί).

Τι είναι το «σοσιαλιστικό αδελφικό φιλί»;

Αποτελείται από μια αγκαλιά και ένα αμοιβαίο φιλί στο μάγουλο ή σε σπάνιες περιπτώσεις (όπως εδώ) στα χείλη και συνηθίζεται μεταξύ των ηγετών των κομμάτων της Αριστεράς ακόμη και σήμερα, για να δηλώσει την αλληλεγγύη μεταξύ τους. Οι ρίζες αυτού του «τελετουργικού» βρίσκονται στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και στο φιλί και την αγκαλιά που ανταλλάσουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί κατά την ημέρα του Πάσχα.

1akiss2

Μιχαήλ Κορμπατσόφ και Έριχ Χόνεκερ.


Η διάδοση της φωτογραφίας

Η φωτογραφία με το φιλί των δύο ηγετών, δημοσιεύτηκε αρχικά στο γαλλικό περιοδικό Match, και από εκεί διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο σε χρόνο ρεκόρ. Όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου το 1989, ο Ρώσος καλλιτέχνης Dmitri Vrubel, αποφάσισε να ζωγραφίσει, όπως και άλλοι καλλιτέχνες, την εικόνα των δύο ανδρών που φιλιούνται, πάνω σε ένα κομμάτι του τείχους στην Ανατολική πλευρά της πόλης. Κάτω από τη ζωγραφιά του έβαλε λεζάντα «Θεέ μου, βοήθησε με να γλυτώσω από αυτό το θανατηφόρο έρωτα».

1akiss3