Πάμε μία επίσκεψη στον Λευκό Οίκο!

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Ταξιδεύουμε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον... για να γνωρίσουμε το μέρος που κατοικεί ο "πλανητάρχης".


Ο Λευκός Οίκος (White House) της Ουάσινγκτον, είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας του Προέδρου και του Αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Βρίσκεται στην 1600 Pennsylvania Avenue και έλαβε το όνομά του το 1901 λόγω του λευκού χρώματος του εξωτερικού του.

white house1

Ιστορία

Η τοποθεσία του Λευκού Οίκου, επιλέχτηκε από τον Πρόεδρο Τζωρτζ Ουάσινγκτον και τον αρχιτέκτονα και μηχανικό Πιερ Λ' Ανφάν. Αρχιτέκτονας του κτιρίου ήταν ο Ιρλανδός Τζέιμς Χόμπαν και τα έργα άρχισαν στις 13 Οκτωβρίου 1792 όπου τέθηκε ο θεμέλιος λίθος παρουσία του Ουάσινγκτον. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι ο Αναγεννησιακός. Οι πύλες του μεγάρου κοσμούνται με κίονες ελληνικού ιωνικού ρυθμού. Η ημερομηνία αυτή είναι συγχρόνως και η ημερομηνία ιδρύσεως της νέας πρωτεύουσας. Πρώτος κάτοικος του Λευκού Οίκου έγινε στις 1 Νοεμβρίου 1800 ο δεύτερος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζων Άνταμς με τη σύζυγό του.

white house2

Το 1812 υπέστη σοβαρές ζημιές από βρετανικά στρατεύματα κατά την διάρκεια του πολέμου. Την μερική ανοικοδόμηση του κτηρίου, με κλασικιστικό ύφος, ανέλαβε το 1819 ξανά ο Τζέιμς Χόμπαν. Οι υπάρχουσες ζημιές από την φωτιά καλύφθηκαν με άσπρο χρώμα. Το 1901 υπό την κυβέρνηση του Θεόδωρου Ρούσβελτ πραγματοποιήθηκαν πολλές βελτιώσεις για την εξυγίανση του κτιρίου, οπότε και χτίστηκε η δυτική πτέρυγα. Το προεδρικό δωμάτιο εργασίας (οβάλ γραφείο) χτίστηκε το1909 με πρωτοβουλία του Ουίλλιαμ Χάουαρντ Ταφτ. Στις 24 Δεκεμβρίου 1929 η δυτική πτέρυγα καταστράφηκε από πυρκαγιά.

whit house3

Για την οικοδόμηση του Λευκού Οίκου χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ψαμμίτης από το γερμανικό Ομπερνκίρχεν και μάρμαρο από το κροατικό νησί Μπρατς. Από την ανοικοδόμηση και μετά ο ψαμμίτης βάφεται μέχρι σήμερα με άσπρο χρώμα.

Ιδιαίτερα στοιχεία

Ο Λευκός Οίκος είναι διώροφο μέγαρο με υπόγειο, έχει συνολικά 132 δωμάτια, 35 μπάνια, 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 8 σκάλες, 3 ανελκυστήρες, πισίνα, γήπεδο του τένις, μια αίθουσα μπόουλινγκ και μια αίθουσα κινηματογράφου. Κατά μήκος του διαδρόμου του υπογείου φέρονται οι προσωπογραφίες των "Πρώτων Κυριών" των ΗΠΑ. Μια μεγάλη κλίμακα οδηγεί στο Ισόγειο και την Ανατολική Αίθουσα όπου είναι πλούσια διακοσμημένη με ενθέματα σε χρυσό και λευκό χρώμα. Στην αίθουσα αυτή γίνονται οι επίσημες υποδοχές.

Κυριότερες άλλες αίθουσες είναι η Γαλάζια, Πράσινη, η Κόκκινη, που τα ονόματά τους οφείλονται στο χρώμα που είναι μόνιμα βαμμένες. Άλλη αίθουσα είναι η αίθουσα γευμάτων της οποίας οι τοίχοι φέρουν σκούρες δρύινες επενδύσεις και είναι στολισμένοι με κεφαλές θηραμάτων. Το δεύτερο πάτωμα, πρώτος όροφος, χρησιμοποιείται ως η κύρια κατοικία του προεδρικού ζεύγους. Κύριο δωμάτιο είναι το "οβάλ γραφείο" όπου και το επίσημο γραφείο του Προέδρου.

white house4

Όλοι οι πρόεδροι εκτός από τον Τζωρτζ Ουάσινγκτον κατοίκησαν εκεί. Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν δυνατό για τον κάθε πολίτη να επισκεφτεί τον Πρόεδρο δίχως μεγάλα προβλήματα. Από τότε όμως στο κοινό απαγορεύεται γενικώς η είσοδος για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, το κοινό μπορεί να επισκεφτεί ορισμένα τμήματα του Λευκού Οίκου σε ομάδες, ορισμένες ώρες και ημέρες, συνοδευόμενο από ξεναγό.

white house5

Από τα πρώτα χρόνια μετά το χτίσιμό του, ο Λευκός Οίκος ήταν ανοιχτός στο κοινό για εορταστικές συγκεντρώσεις ή και επίσκεψη-ξενάγηση. Έπειτα από την επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ο χώρος κλείστηκε. Από το 2003 μέχρι σήμερα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε άτομα που έχουν περάσει από ερευνητικό έλεγχο και που έχουν κανονίσει την επίσκεψή τους τουλάχιστον ένα μήνα εκ των προτέρων, κάνοντας αίτηση στο Κογκρέσο.