Τι σημαίνει Χονγκ Κονγκ και από πού βγαίνει το όνομά του;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Διαβάστε τον λόγο που έδωσε στην ασιατική πόλη αυτό το όνομα.


Το Χονγκ Κονγκ είναι παραθαλάσσια περιοχή και σημαντικός λιμένας της Κίνας, πρώην Βρετανική αποικία. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κίνας, η ομώνυμη πόλη μαζί με το Καουλούν και συνδέονται με υποθαλάσσια διπλής κατεύθυνσης σήραγγα. Δοκιμάζεται συχνά από καταστροφικούς τυφώνες.

hong kong

Χονγκ Κονγκ σημαίνει «λιμάνι των αρωμάτων». Υπάρχουν δύο εκδοχές για το όνομά του. Η πρώτη έχει να κάνει με την ευχάριστη μυρωδιά των νερών του ποταμού Περλ που εκβάλλουν στο λιμάνι. Η δεύτερη αναφέρει ότι το Χονγκ Κονγκ πήρε το όνομά του από τα αρώματα που συναντούσε κανείς κοντά στο λιμάνι, από τα εργοστάσια της περιοχής που ετοίμαζαν προϊόντα για εξαγωγή.

hongkklia

Έχει έκταση 1.104 τ.χλμ. και πληθυσμό 7.264.100 κατοίκους σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2014. Ήταν βρετανική αποικία από το 1842, ανήκε στη Βρετανική Κοινοπολιτεία έως το 1997 οπότε η κυριαρχία μεταβιβάστηκε στην Κίνα, σε μία μεγαλειώδη τελετή. Υπόψη ότι από τον λιμένα του Χονγκ Κονγκ γινόταν και συνεχίζεται σήμερα να διενεργείται, το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Κίνας.

Διαθέτει σπουδαίο σύγχρονο αεροδρόμιο και τον μεγαλύτερο σε αριθμό κινηματογραφικές αίθουσες που υφίσταται σε πόλη της Ασίας. Στη δεκαετία του 1970 άρχισαν να αναγείρονται με ταχύτατο ρυθμό τεράστιοι ουρανοξύστες που δεσπόζουν της πόλης προσδίδοντας εικόνα μεγαλούπολης των ΗΠΑ.

Σήμερα κυβερνάται ως ειδική διοικητική περιοχή κατά τον βασικό νόμο του Χονγκ Κονγκ. Υπό τον όρο της σινοβρετανικής κοινής Διακήρυξης, η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι το Χονγκ Κονγκ θα έχει έναν σχετικά υψηλό βαθμό αυτονομίας τουλάχιστον έως το 2047 γεγονός που το επιβάλλουν περισσότερο οικονομικοί λόγοι.

Έτσι υπό την πολιτική "μια χώρα, δύο συστήματα", η αυτονομία αφορά το νομικό σύστημα, το νόμισμα, την τελωνειακή πολιτική, τις πολιτιστικές αντιπροσωπείες, τις διεθνείς αθλητικές ομάδες του, τους νόμους μετανάστευσης, ενώ η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το Χονγκ Κονγκ διπλωματικά και στρατιωτικά.