Ποιος πλανήτης είναι το πρώτο αστέρι που βλέπεις το βράδυ;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Κάνει παρέα στο φεγγάρι όταν αυτό αρχίζει να φαίνεται στον βαθύ απογευματινό ουρανό. Πλάι πλάι ταξιδεύουν στον γαλαξία δισεκατομμύρια χρόνια. Το αστέρι που εμφανίζεται πρώτο απ' όλα στον ουρανό το βράδυ, αλλά και στην αυγή το πρωί, είναι ένας πλανήτης! Και είναι ο πλανήτης Αφροδίτη! Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος.

Είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη. Το ονομάζουμε Αυγερινό ή Αποσπερίτη αναλόγως της ώρας που εμφανίζεται στον ουρανό. Έχει παρόμοιο με τη Γη μέγεθος, αλλά πολύ διαφορετική σε φυσικά χαρακτηριστικά, καθώς καλύπτεται από πυκνά νέφη διοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου και η πίεση και θερμοκρασία στην επιφάνεια της είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες της Γης. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που είναι ορατή από τόσο μακριά!

Όταν η Αφροδίτη βρίσκεται μεταξύ της Γης και του Ήλιου, σε θέση που ονομάζεται κατώτερη σύνοδος, πλησιάζει τη Γη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη, και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 εκατομμύρια χλμ. Αυτό συμβαίνει κάθε 584 ημέρες κατά μέσο όρο. Έχει τραγουδηθεί από πολλούς. Εμείς διαλέξαμε τον «Αποσπερίτη» του Θανάση Παπακωνσταντίνου...