Γιατί ονομάστηκε Έβερεστ το βουνό και πού βρίσκεται;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Γνωστό σε όλους ότι πρόκειται για το ψηλότερο μέρος στον πλανήτη μας.


Έβερεστ! Το ψηλότερο μέρος του κόσμου! Από εκεί μπορείς να δεις τα πάντα! Την δυστυχία των ανθρώπων και το γαλάζιο της θάλασσας. To όρος Έβερεστ (ή Τσομολάνγκμα στα Θιβετιανά) είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ. Το ύψος της μεταβάλλεται κατά μερικά χιλιοστά κάθε έτος λόγω της διαδικασίας ορογένεσης που δημιούργησε τα Ιμαλάια και συνεχίζεται και στην εποχή μας καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με αυτή της Ασίας.

Everest Base Camp61

Ο Τζορτζ Έβερεστ

Το Έβερεστ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας, που έλαβε χωρα όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία.

s00011872

Ένα απόγευμα του 1852 στο Ντέχρα Ντουν της αυτοκρατορικής Ινδίας, ο υπάλληλος-υπολογιστής (αυτή ήταν τότε η επίσημη ονομασία των υπαλλήλων που έκαναν υπολογισμούς) Χένεσι μπήκε στο γραφείο του προϊσταμένου του ανακράζοντας: "Κύριε, ανακάλυψα το ψηλότερο βουνό του κόσμου". Ο προϊστάμενός του, Άντριου Γουό, ενθουσιασμένος έδωσε το όνομα του διευθυντή-προκατόχου του στο ψηλότερο βουνό της Γης.

* Το τοπικό του όνομα είναι Chomolungma που σημαίνει "Θεά Μητέρα της Γης".