Οι περίεργες και ανεξήγητες "Γραμμές της Νάσκα" στο Περού

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Στην έρημο του Περού υπάρχουν αρχαία γεωγλυφικά σχέδια... που η δημιουργία τους αποτελεί άλυτο μυστήριο ακόμη και σήμερα.


Αν και οι επιστήμες και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα προόδου, πάντα θα υπάρχουν κάποια μυστήρια που θα παραμένουν άλυτα και θα απασχολούν τους επιστήμονες και θα δίνουν τροφή στους συνωμοσιολόγους. Ένα από αυτά είναι αναμφισβήτητα και οι «Γραμμές της Νάσκα» στο Περού.

naska1

Το 1927, ο Πεουβιανός αρχαιολόγος Toribio Mejía Xesspe έκανε πεζοπορία στους λόφους της ερήμου Νάσκα, όταν ανακάλυψε κάτι περίεργες γραμμές στο έδαφος. Πέρασαν 12 χρόνια για να αποκαλύψει σε ένα συνέδριο στη Λίμα την ανακάλυψη του, η οποία γρήγορα τράβηξε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Ο πρώτος που ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα ήταν ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονγκ Άιλαντ Πωλ Κόσοκ. Ενώ βρισκόταν στην περιοχή για να μελετήσει αρχαίες μορφές αρδευτικών συστημάτων, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης με αεροπλάνο πάνω από την περιοχή ανακάλυψε γραμμές οι οποίες σχημάτιζαν ένα πουλί. Αυτό ήταν αρκετό για να συρρεύσουν από τότε χιλιάδες επιστήμονες στην περιοχή και να ανακαλυφθούν και άλλα τέτοιου είδους σχέδια.

nazca2

Τι είναι οι «Γραμμές της Νάσκα»

Είναι μια σειρά αρχαίων γεωγλυφικών στην έρημο Νάσκα του Περού. Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάσκα και της Πάλπα και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Παρόλο που μερικά από τα γεωγλυφικά μοιάζουν με χαρακτηριστικά σχέδια της φυλής Παράκας, οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι "Γραμμές της Νάσκα" δημιουργήθηκαν από τη φυλή Νάσκα γύρω στο 200π.Χ – 700μ.Χ. Οι εκατοντάδες ξεχωριστές μορφές που σχηματίζονται από τις γραμμές, ποικίλουν από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, μέχρι σχέδια λάμα, αραχνών, καρχαριών, μαϊμούδων κ.α.

Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας την κοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Υπάρχουν εκατοντάδες απλές γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα, και περισσότερα από 70 σχέδια ζώων, πτηνών, ιχθύων και ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες φιγούρες έχουν μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων.

Γιατί δημιουργήθηκαν;

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Αρχαιολόγοι, εθνολόγοι, και ανθρωπολόγοι έχουν μελετήσει τον αρχαίο πολιτισμό των Νάσκα και την πολυπλοκότητα του προσδιορισμού του σκοπού αυτών των γραμμών και μορφών. Οι θεωρίες όπως είναι φυσικό είναι πολλές. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί υποστηρίζουν, πως δημιουργήθηκαν ως σύμβολα για να τα βλέπουν από ψηλά οι θεοί. Οι αστρονόμοι από την άλλη θεωρούν πως αναπαριστούν αστερισμούς και χρησίμευαν ως παρατηρητήριο.

Καμία θεωρία δεν μπορεί όμως να αποδειχθεί επακριβώς με στοιχεία. Αυτή η διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων δίνει πάτημα στους λάτρεις του υπερφυσικού να αναπτύσουν τη θεωρία πως οι γραμμές έχουν γίνει με τη βοήθεια εξωγήινων. Όπως και να έχει, όποιος και αν τις έφτιαξε και για όποιο λόγο και αν το έκανε, οι «Γραμμές της Νάσκα» δεν παύουν να είναι ένα υπέροχο μνημείο της ανθρωπότητας. Το μυστήριο δε που τις περιβάλλει τις κάνει ακόμη πιο ελκυστικές.