Ντιτρόιτ: Μία κατεστραμμένη πόλη...

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η αμερικανική πόλη θεωρείται η πιο μίζερη πόλη των ΗΠΑ και έχει χάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού της τα τελευταία χρόνια...


Το Ντιτρόιτ είναι η μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία του Μίσιγκαν στις Η.Π.Α και έδρα της κομητείας Γουέιν (Wayne County). Υπήρξε πρωτεύουσα του Μίσιγκαν μεταξύ 1805 και 1847. Τα χρόνια της μεγάλης ακμής της πόλης ήρθαν την δεκαετία του 1950 με κεντρικό άξονα την αυτοκινητοβιομηχανία που πρόσφερε δουλειά και... ζωή στην πόλη. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζούσε από το χρήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το Ντιτρόιτ είναι επίσης γνωστό με το προσωνύμιο "Motor City". 

Την δεκαετία του 1950 ο πληθυσμός της πόλης άγγιξε τα 2 εκατομμύρια (1.850.000). Σήμερα στην πόλη του Ντιτρόιτ δεν ζουν περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι! 

Η αύξηση της εγκληματικότητας, τα φυλετικά προβλήματα και ποικίλες οικονομικές αστοχίες, κυρίως η πτώση των αυτοκινητοβιομηχανιών, οδήγησαν στον μαρασμό της πόλης. 

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, η μείωση του πληθυσμού της πόλης και η οικονομική καταστροφή, έχουν αφήσει πίσω τους την εγκατάλειψη σε όλο της το "μεγαλείο". 

Η πιο μίζερη πόλη...

«Τα προβλήματα του Ντιτρόιτ δεν αποτελούν είδηση. Βρίσκεται σε παρακμή τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ακολουθώντας την πτώση της αυτοκινητοβιομηχανίας» αναφέρει το περιοδικό Forbes που κατατάσσει το Ντιτρόιτ στην πρώτη θέση των πιο "μίζερων" πόλεων των ΗΠΑ.

Προσπάθεια... ανάστασης

Στις 18 Ιουλίου 2013, το Ντιτρόιτ έκανε αίτηση για πτώχευση με χρέος που φτάνει τα 18 δις δολάρια και είναι η μεγαλύτερη αμερικανική πόλη όπου έγινε αυτό. Για την ενίσχυση της πόλης απελευθερώθηκε ομοσπονδιακό κονδύλιο ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια αναζωογόνησης με την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και καζίνο, την εγκατάσταση μεγάλων εταιρειών Πληροφορικής και την αναπαλαίωση των ουρανοξυστών του "Renaissance Center".