Είναι αρκετή η τροφή και για τα 7 δις ανθρώπους του πλανήτη μας;

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

ActionAid: Ο κόσμος πεινάει διότι δεν υπάρχει αρκετή τροφή. Σωστά; Με μια λέξη, ΟΧΙ!


Ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 1800 θερμίδες για να ζήσει. Το 2015, παράχθηκαν 123% περισσότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε και τα 7 δισ. για να ζήσουμε.

Επομένως, τι συμβαίνει; Στον αναπτυγμένο κόσμο το 1/3 της τροφής πετιέται κυρίως από τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια. Στο αναπτυσσόμενο κόσμο το 1/3 της τροφής χαλάει πριν καταλήξει στο τραπέζι. Εάν προσθέσουμε σε αυτό το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής και πώλησης τροφίμων φτάνουμε κοντά στις αιτίες που οδηγούν σχεδόν 800 εκατομμύρια ανθρώπους στον υποσιτισμό.

Δεν είναι ότι δεν παράγεται αρκετή τροφή στον κόσμο, αλλά ότι οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν αρκετά ή δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τα αγοράσουν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κέβιν Κάρτερ: Ο φωτογράφος που αυτοκτόνησε...

ab62275605c41a191b9e46f582304ada XLΣΣΑΣΔΑ


Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι αιτίες είναι πολλές και διαφέρουν ανά περιοχή, αλλά αυτό που δείχνουν οι αριθμοί είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πεινούν είναι φτωχοί αγρότες, καθώς η γεωργία μικρής κλίμακας θρέφει το 80% των πεινασμένων ανθρώπων.

Σε πολλές χώρες, οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας γης κυρίως εάν είναι γυναίκες. Έτσι συχνά χάνουν τη γη τους όταν μεγάλες εταιρίες μπαίνουν να καλλιεργήσουν τεράστιες εκτάσεις. Επίσης, ο τρόπος καλλιέργειας και συντήρησης της τροφής και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, οδηγούν στην καταστροφή σοδιών από τις οποίες εξαρτώνται οικογένειες για να επιβιώσουν.

peinakaa

Τέλος, τα τρόφιμα αποτελούν πια μέρος της παγκόσμιας αγοράς αξιών με αποτέλεσμα οι τιμές βασικών τροφών όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και το σιτάρι να παίζονται στο χρηματιστήριο. Έτσι ευάλωτοι πληθυσμοί με πολύ χαμηλό εισόδημα επηρεάζονται από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Υπάρχουν λύσεις; ΝΑΙ!
H ActionAid δουλεύει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για να αλλάξει τις ζωές των πιο αδικημένων συνανθρώπων μας για πάντα!

Σε τοπικό επίπεδο, οι φτωχοί αγρότες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη γνώση και τα εργαλεία ώστε να καλλιεργούν με τρόπο που παράγει περισσότερο και που προστατεύει το περιβάλλον, ενώ με παραδοσιακές μεθόδους να διατηρούν τους καρπούς περισσότερο.
Σε εθνικό επίπεδο, τα δικαιώματά τους θα πρέπει να προστατεύονται από το κράτος, ώστε να μην χάνουν τη γη τους και ώστε να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που να τους δίνουν τη δυνατότητα να ζουν με υγεία και ασφάλεια.
Σε διεθνές επίπεδο, οι πιο φτωχοί πρέπει να προστατεύονται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και από συμφωνίες που γίνονται ερήμην τους και τους αφαιρούν γη και δικαιώματα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και οι πιο ευάλωτοι να προστατευτούν.

dsadafr

Η ActionAid δουλεύει και στα τρία επίπεδα πάντα σε συνεργασία με ανθρώπους όπως εσύ, που στηρίζεις τις δράσεις και τις εκστρατείες μας. Έτσι, μαζί διεκδικούμε την προστασία των δικαιωμάτων των πιο φτωχών και ευάλωτων ανθρώπων και τους στηρίζουμε για να αποκτήσουν γνώση και δύναμη ώστε να αλλάξει η ζωή τους για πάντα. Δουλεύουμε για να γίνει ο κόσμος μας πιο δίκαιος. Μαζί με εσένα, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να τον κάνουμε!