Όρος Roraima: Το "σπίτι των θεών" (pics+videos)

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός που προκαλεί δέος. Δημιουργήθηκε πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια!


Ένας από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς του πλανήτη, βρίσκεται στη νότιο Αμερική. Πρόκειται για το εθνικό πάρκο Canaima, που είναι γνωστό για τις επίπεδες βουνοκορφές του. Η υψηλότερη από όλες είναι το όρος Roraima. Ένα μέρος που προκαλεί δέος, καθώς η επίπεδη κορυφή του μοιάζει λες και είναι το «τραπέζι των θεών»!

1aroma1 1

Η επιβλητική κορυφή του όρους δεσπόζει στα 2810 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκτός από την μυστηριώδη ομορφιά του, αποτελεί και φυσικό σύνορο τριών χωρών, της Βενεζουέλας της Βραζιλίας και της Γουϊάνας.

1aroma1

Ο γεωλογικός αυτός σχηματισμός, θεωρείται από τους παλαιότερους που δημιουργήθηκαν στον πλανήτη, καθώς υπολογίζεται πως δημιουργήθηκε πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια. Η επίπεδη επιφάνεια της κορυφής έχει έκταση 31 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Το βουνό, περιβάλλεται από τροπικά δάση, ενώ οι απότομοι γκρεμοί του είναι καλυμμένοι κυρίως με θάμνους, βρύα και λειχήνες. Στο εντυπωσιακό τοπίο έρχονται να προστεθούν και οι καταρράκτες Angel, οι οποίοι είναι οι υψηλότεροι της γης, καθώς τα νερά τους πέφτουν από ύψος 979 μέτρων.

1aroma2

Όπως είναι φυσικό, πολλοί θρύλοι έχουν συνδεθεί με το όρος λόγω της επίπεδης κορυφής του. Οι αυτόχθονες κάτοικοι το ονομάζουν «tepui» δηλαδή «σπίτι των θεών». Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, το όρος είναι ότι έχει απομείνει από το δέντρο που είχε όλα τα φρούτα και λαχανικά του κόσμου, και το οποίο ένας «κακός» (εμείς τον λέμε διάβολο) το έκοψε. Η πτώση του δέντρου μάλιστα-σύμφωνα πάντα με το μύθο-προκάλεσε μεγάλη πλημμύρα.

1aroma3

Το όρος ανακαλύφθηκε το 1576 από τον Άγγλο εξερευνητή Sir Walter Raleigh. Στα μέσα του 19ου αιώνα, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εξερευνητική αποστολή στο βουνό, με σκοπό την καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας του. Η αποστολή αυτή έγινε πηγή έμπνευσης για τον Sir Arthur Conan Doyle, για να γράψει το 1912 το μυθιστόρημα του «The Lost World», όπου περιγράφει μια περιοχή όπου συνεχίζουν να υπάρχουν προϊστορικά ζώα.