Η πόλη που είναι βαμμένη όλη... μπλε!

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Σπίτια, δρόμοι, κτίρια, όλα είναι μπλε. Δείτε που βρίσκεται και για ποιο λόγο είναι βαμμένη έτσι!


Αν κάποιος βρεθεί κάποια στιγμή στο βορειοδυτικό Μαρόκο, σίγουρα θα πρέπει να κάνει μια στάση στην πόλη Chefchaouen. Εκεί θα αντικρύσει ένα θέαμα μοναδικό, καθώς σε αυτό το μέρος, δρόμοι, σπίτια, κτίρια, είναι όλα… μπλε! Δείτε τις εικόνες και θα καταλάβετε!

1achefha1

Η πόλη ιδρύθηκε το 1471, ως μικρό οχυρό. Ως πόλη, άρχισε να αναπτύσσεται από τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν μετοίκισαν εκεί εβραϊκοί πληθυσμοί που εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική Χερσόνησο και ιδιαίτερα την Ισπανία.

1achefha2

Η ονομασία της πόλης, οφείλεται στις δύο υψηλές κορυφές που δεσπόζουν πάνω από αυτή και μοιάζουν με κέρατα κατσίκας. Στην Αραβική γλώσσα «Shafshāwan» (Chefchaouen) σημαίνει στην κυριολεξία «κέρατο».

1achefha3

Για ποιο λόγο είναι όλα μπλέ;

Για αυτό υπάρχουν 2 εκδοχές. Η πρώτη έχει να κάνει με τους ιδρυτές της, που όπως είπαμε ήταν Εβραίοι. Σύμφωνα με τον μύθο λοιπόν, αποφάσισαν να βάψουν τα πάντα μπλε, γιατί είναι το χρώμα που συμβολίζει τα Θεία στον Ιουδαϊσμό.

1achefha4

Η άλλη εκδοχή, έχει να κάνει με πιο πρακτικό λόγο. Κάποιες ιστορικές πηγές υποστηρίζουν, πως τα πάντα βάφτηκαν μπλε, καθώς το χρώμα αυτό απωθεί τις μύγες.

1achefha5

Πέρα από τη γραφικότητα που προσδίδει στο Chefchaouen το μπλε χρώμα. Η πόλη είναι επίσης διάσημη για τα δεκάδες μαγαζάκια που κατασκευάζουν μοναδικά χειροποίητα είδη, για τις εξαιρετικής ποιότητας μάλλινες κουβέρτες, αλλά και για το ντόπιο κατσικίσιο τυρί. Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το μέρος ετήσια, καθώς στη μικρή αυτή πόλη υπάρχουν 200 ξενοδοχεία.

1achefha6