Γιατί υπάρχουν παγκόσμιοι χάρτες που είναι... ανάποδα;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Μια παραξενιά που κάνει όλο τον κόσμο... άνω-κάτω! Ή μήπως κάτι άλλο; 


Δεν είναι απόλυτο ότι οι Αυστραλοί, οι Ινδονήσιοι και άλλοι λαοί του Νότιου Ημισφαιρίου έχουν λάθος φτιάχνοντας κάποιους παγκόσμιους χάρτες... ανάποδα. Και αυτό γιατί δεν ήταν πάντα ο Βορράς το πάνω σημείο ενός χάρτη. Αυτό έγινε όταν οι ναυτικοί άρχισαν να χρησιμοποιούν για την πυξίδα τους τον Πολικό Αστέρα ή αλλιώς «Το αστέρι του Βορρά».

Με αυτο τον τρόπο, λοιπόν, φτιάχτηκαν οι χάρτες όπως όλοι τους ξέρουμε και δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους αλλά μίας σύμβασης που έχει γίνει ανάμεσα στους ειδικούς και τους επιστήμονες όλου του πλανήτη. Αξίζει να αναφέρουμε πως νωρίτερα στο... πάνω μέρος του χάρτη δεν υπήρχε ο Πολιτικός Αστέρας και ο Βορράς, αλλά η Ανατολή!

world upsidedownaaaafff

Στο Νότιο Ημισφαίριο λοιπόν, θα συναντήσει κανείς τον παγκόσμιο χάρτη με το Νότο στην κορυφή, το Βορρά κάτω, την Ανατολή στα δεξιά και τη Δύση στα αριστερά. Ένας αντίστροφος χάρτης από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε. Γιατί;
Για σκεφτείτε το λίγο. Αν ήσασταν από την Αυστραλία, πώς θα σας φαινόταν αν η πατρίδα σας ήταν το τελευταίο μέρος του κόσμου; Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι έρευνες σε χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου έδειξαν ότι διαβάζοντας τον χάρτη κανονικά, σου δημιουργείται η αίσθηση ότι στο Βορρά ζουν οι «καλοί» και όσο κατεβαίνουμε στο χάρτη όλο και χειρότερη γίνεται η κατάσταση;

Ε, λοιπόν κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, ο χάρτης... γύρισε ανάποδα! Και έτσι η Αυστραλία είναι στην κορυφή του κόσμου, οι χώρες του Νότιου Ημισφαιρίου «κάθονται» πάνω από αυτές του Βόρειου! Έτσι απλά!

globeupsi

Στη Νότιο Κορέα εδώ και χρόνια –και πολύ συχνά- χρησιμοποιούν τέτοιους «ανάποδους» χάρτες για να λένε ότι βρίσκονται πάνω από τη Βόρειο Κορεά!

Αν μη τι άλλο, ο «ανάποδος» χάρτης μας δίνει μία ακόμα ευκαιρία να δούμε τον κόσμο μ’ ένα διαφορετικό μάτι. Χωρίς διακρίσεις, αφού οι Βόρειοι γίνονται Νότιοι και οι Δυτικοί... Ανατολικοί!