4 μυστικά για να καταλαβαίνεις τους παγκόσμιους χάρτες...

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Μέσα από κάποιες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να αναγνωρίσει από πού προέρχεται ένας χάρτης, πότε φτιάχτηκε κ.α.


Ο κόσμος αλλάζει και αλλάζει γρήγορα. Οι παγκόσμιοι χάρτες αποτυπώνουν την κατάσταση στον πλανήτη την στιγμή που τυπώνονται και ισχύουν μέχρι να υπάρξει κάποια αλλαγή. Και είπαμε, αλλαγές γίνονται πλέον πολύ συχνά. Στο κείμενο αυτό θα δούμε πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει πότε φτιάχτηκε ένας χάρτης, σε ποια περιοχή του κόσμου και αν είναι σωστά τα μεγέθη που αποτυπώνει. Ξεκινάμε!

1. Το Νότιο Σουδάν...

Αν το Νότιο Σουδάν υπάρχει ως ξεχωριστή χώρα στο χάρτη που έχετε στα χέρια σας, τότε στα σίγουρα κρατάτε εναν σύγχρονο παγκόσμιο χάρτη. Και αυτό γιατί το Νότιο Σουδάν υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος μόλις από το 2011.

635px South Sudan in Africa claimed mini map rivers.svg

2. Η Αφρική και η Γροιλανδία

Μια πολύ μικρή λεπτομέρεια μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν έχετε στα χέρια σας έναν χάρτη Mercator ή έναν κανονικό παγκόσμιο χάρτη. Ο Φλαμανδός χαρτογράφος Μercator παρουσίασε έναν χάρτη για ναυτικούς σκοπούς το 1569. Αυτός ο χάρτης έγινε το πρότυπο για τους υπόλοιπους. Λόγω της κατασκευής του, κάποια μέρη του πλανήτη αλλοιώνονται. Ένα από αυτά είναι οι Γροιλανδία. Σ' εναν χάρτη mercator παρουσιάζεται πολύ μεγαλύτερη από την πραγματικότητα. Για να διαπιστώσετε τι χάρτη έχετε, πρέπει το μεγεθος της Γροιλανδίας να είναι αυτό στα δεξιά. Στα αριστέρα και στο χάρτη κάτω, βλέπετε πως ο Mercator μεγάλωσε την Γροιλανδία σε σύγκριση με την -15 φορές στην πραγματικότητα- μεγαλύτερη Αφρική.

GreenlandAfricaζζ

800px Mercator projection SW

3. Το Κόσοβο...

Το Κόσοβο είναι ένα κράτος με μικρή αναγνώριση ανά το παγκόσμιο. Όμως στην περίπτωση ενός παγκόσμιου χάρτη μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν στα χέρια μας έχουμε έναν.. δυτικής προέλευσης χάρτη ή έναν ανατολικής! Και αυτό γιατί το Κόσοβο αναγνωρίζεται ως κράτος κυρίως από τα κράτη της λεγόμενης Δύσης. Έτσι αν υπάρχει στο χάρτη ως ξεχωριστό από τη Σερβία κράτος, τότε έχουμε έναν "δυτικό" χάρτη και όχι έναν "ανατολικό".

KKosovo map europe 779586 455 451

4. Δείξε μου το χάρτη να σου πω από πού είσαι!

Σ' έναν παγκόσμιο χάρτη, ο κατασκευαστής βάζει πάντα στο κέντρο το μέρος του πλανήτη από το οποίο κατάγεται ή το μέρος του κόσμου για το οποίο προορίζεται ο χάρτης. Αν στο κέντρο είναι η Ευρώπη, τότε ο κατασκευαστής είναι ευρωπαίος. Αν πάλι είναι η... Αυστραλία -όπως καλή ώρα στη φωτό- τότε ο κατασκευαστής είναι Αυστραλός!

miller 075320 comp 3