Η σημαία με τον παπαγάλο και τα 10 αστέρια!

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Υπάρχουν πολλών ειδών σημαίες στον κόσμο... με παπαγάλο όμως;


Η σημαία κάθε χώρας έχει ξεχωριστό συμβολισμό για τους κατοίκους της. Σχεδιάζονται για να συμβολίζουν τις αρετές του κάθε έθνους και για να εμπνέουν. Σπάνια βρίσκουμε σημαίες οι οποίες να περιλαμβάνουν στο σχεδιασμό τους ζώα. Πόσο μάλλον παπαγάλο! Και όμως, υπάρχει τέτοια σημαία και ανήκει στην Κοινοπολιτεία της Δομινίκας.

1adominika1

Η Κοινοπολιτεία της Δομινίκας ή Ντομίνικα (Αγγλικά: Commonwealth of Dominica) είναι μια ηφαιστειογενής νησιωτική χώρα της Καραϊβικής, μία των Μικρών Αντιλλών, μεταξύ των νήσων της Μαρτινίκας και της Γουαδελούπης, μήκους 27 μιλίων και εύρους 13 μιλίων, συνολικής έκτασης 754 τ.χλμ. και πληθυσμό 71.293 κατοίκους.

Η σημαία

Η σημαία της Δομινίκας καθιερώθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1978 με κάποιες μικρές τροποποιήσεις να γίνονται τα έτη 1981,1988 και 1990. Το φόντο είναι πράσινο, ενώ ένας κόκκινος κύκλος στο κέντρο απεικονίζει έναν παπαγάλο Σισερού (Amazona imperialis), ο οποίος περιβάλλεται από 10 πράσινα αστέρια, σύμβολα των 10 ενοριών που υπάρχουν στη χώρα. Υπάρχουν επίσης τέσσερις γραμμές από τρεις χρωματιστές λωρίδες (κίτρινες, μαύρες και άσπρες), οι οποίες διαχέονται οριζόντια και κάθετα από τον κύκλο.

1adominika2

Ο παπαγάλος είναι εθνικό πτηνό της χώρας και συμβολίζει τη θέληση του λαού για επίτευξη των στόχων του. Τα αστέρια είναι σύμβολα ελπίδας και ισότητας, εκτός από την αριθμητική εκπροσώπηση των ενοριών της χώρας. Οι ενωμένες γραμμές σχηματίζουν έναν σταυρό, αντανακλώντας τη χριστιανική πίστη του νησιού και οι τρεις γραμμές συμβολίζουν ξεχωριστά την Αγία Τριάδα. Τα χρώματα της σημαίας επίσης επιλέχθηκαν για τη σχέση τους με το έθνος: πράσινο για το φυσικό τοπίο, κόκκινο για την κοινωνική δικαιοσύνη, κίτρινο για τη λάμψη του ήλιου και τη γεωργική παραγωγή, μαύρο για τη γη και τις αφρικανικές ρίζες και τέλος άσπρο για τα καθαρά νερά και την αγνότητα.