Ποια χώρα είχε για 15 χρόνια για σύμβολό της μία λευκή σημαία;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Είναι ευρωπαϊκή χώρα και μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες στην ήπειρό μας! 


Η ιστορία του κάθε κράτους μπορεί να αποτυπωθεί στην σημαία του. Τα πώς και τα γιατί είναι πολλά και στο Mentality10 έχουμε συστηματικά ασχοληθεί με τις σημαίες των κρατών και τι συμβολίζουν τα χρώματα κ.ο.κ.

Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε για ένα ευρωπαϊκό κράτος που για περίπου 15 χρόνια της ιστορίας του, η σημαία του ήταν μία ολόλευκη! Χωρίς κανένα σύμβολο, χωρίς κανένα άλλο χρώμα. Και όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο, η χώρα αυτή είναι η Γαλλία! Πάμε λοιπόν να μάθουμε αυτά τα... πώς και τα γιατί!

Κατά την περίοδο του Παλαιού Καθεστώτος, ξεκινώντας στις αρχές του 17ου αιώνα, το βασιλικό πρότυπο της Γαλλίας ήταν μία απλή λευκή σημαία. Ως ένα σύμβολο της αγνότητας στο οποίο μερικές φορές υπήρχε το άνθος του κρίνου ή πιο γνωστό ίσως ως "fleur-de-lis".

Το λευκό χρώμα, επίσης, ήταν το σύμβολο της στρατιωτικής διοίκησης. Τα γαλλικά στρατεύματα αγωνίζονται στο Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας υπό τη λευκή σημαία.

Το γαλλικό ναυτικό επίσης χρησιμοποίησε ένα απλό λευκό πανί για τα πλοία της γραμμής. Μικρότερα πλοία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλα πρότυπα, όπως ένα fleur-de-lis σε λευκό φόντο.

franceflag

Η Tricolore σημαία

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, το 1794, υιοθετήθηκε το μπλε, λευκό και κόκκινο στην γνωστή (και σημερινή) Tricolor σημαία. Αυτή ήταν πλέον η επίσημη εθνική σημαία. Η λευκή σημαία γρήγορα έγινε ένα σύμβολο των Γάλλων βασιλοφρόνων.

Η επιστροφή της λευκής!

Κατά τη διάρκεια της Παλινόρθωσης των Βουρβόνων (1814), η λευκή σημαία αντικατέστησε την Tricolor.
Η λευκή σημαία εγκαταλήφθηκε οριστικά το 1830, με την Tricolor σημαία να επιστρέφει.