Γιατί αυτοί οι Αμερικανοί καίνε τη σημαία των ΗΠΑ;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Διαβάστε την παράξενη ιστορία που μας έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 


Η σημαία των ΗΠΑ είναι ίσως η σημαία που έχει... καεί περισσότερες φορές σε διαδηλώσεις ανά τον κόσμο! Αυτό φυσικά συμβαίνει για να δείξουν οι διαδηλωτές την αντίθεσή τους, την οργή τους στην εξωτερική ή και εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Αποτελεί φυσικά μία πράξη διαμαρτυρίας.

Tι συμβαίνει όμως στη φωτογραφία που βλέπουμε; Οι πρόσκοποι καίνε μαζικά αμερικάνικες σημαίες. Διαμαρτύρονται για κάτι; Η απάντηση είναι όχι. Το ακριβώς αντίθετο! Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, οι πρόσκοποι στη φωτογραφία τιμούν με τον τρόπο αυτό την σημαία τους. Και όσο παράλογο κι αν είναι εκ πρώτης όψεως, υπάρχει λογική.
Κάθε χρόνο κατασκευάζονται χιλιάδες σημαίες. Οι οποίες φυσικά τοποθετούνται σε διάφορα σημεία.

burnflasc

Οι Αμερικάνοι –για όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν το έχουν παρατηρήσει- έχουν ψύχωση με την σημαία τους. Την κρεμάζουν παντού. Στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, με ή χωρίς ιδιαίτερη αφορμή. Έτσι λοιπόν, όταν αυτές οι σημαίες κάνουν τον κύκλο της ζωής τους, έχουν φθαρεί, έχουν σκιστεί ή ξεθωριάσει και θα πρέπει να τοποθετηθεί μία νέα στη θέση τους, ακολουθείτε η διαδικασία της καύσης. Με τιμές.
Οι πρόσκοποι θεωρούν ότι να πετάξουν τη σημαία στα σκουπίδια είναι μία πραγματικά ασεβής πράξη.

Έτσι υπάρχει η «Ημέρα της σημαίας» στην οποία οι πρόσκοποι καίνε τις σημαίες που... αποσύρονται. Οι πολίτες τις παραδίδουν στους πρόσκοπους και ακολουθείται η διαδικασία που βλέπετε πιο κάτω.