Ποια δύο κράτη έχουν στη σημαία τους... τον χάρτη τους;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Διαβάστε ποιο άλλο κράτος, εκτός από την Κύπρο, έχει στη σημαία του αποτυπωμένο τον χάρτη του κράτους


Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο στις σημαίες των κρατών να υπάρχει ταυτόχρονα και ο χάρτης τους. Η Κύπρος ήταν μέχρι πρόσφατα η μοναδική χώρα που είχε τον χάρτη της στη σημαία της. Δεν είναι πλέον μόνη. Μετά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και την δημιουργία του Κοσσυφοπεδίου, δημιουργήθηκε ένα κράτος που δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες, έχει όμως μία σημαία που σ' αυτήν υπάρχει ο χάρτης!

Flag of Kosovo.svg

Η σημαία του Κοσσυφοπεδίου καθιερώθηκε επίσημα έπειτα από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου του 2008. Δεν είχε επίσημη σημαία ως την ημέρα εκείνη. Σε επίσημες περιστάσεις χρησιμοποιούσε τη σημαία του ΟΗΕ.

serbia kosovo map

Η σημαία εν μέρει αποτελεί αποτέλεσμα διεθνούς διαγωνισμού, που οργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και οι υποψηφιότητες έφτασαν τις χίλιες περίπου. Ένας από τους όρους που είχαν τεθεί στο διαγωνισμό ήταντο σχέδιο της σημαίας να μην περιλαμβάνει εθνοτικά ή εθνικά σύμβολα ή χρωματιστά σχέδια. Η τελική επιλογή έχει έξι λευκά αστέρια, καθένα από τα οποία συμβολίζει και μια διαφορετική εθνοτική ομάδα)σε ένα τόξο πάνω από έναν χρυσαφί χάρτη του Κοσσυφοπεδίου σε φόντο μπλε.
Προφανώς ό,τι έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου...