Η σημαία είχε τη δική της ιστορία: Σαουδική Αραβία

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Μαθαίνουμε τον λόγο που κρύβεται πίσω από κάθε χρώμα και κάθε σύμβολο στις εθνικές σημαίες.


Η σημαία της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση της χώρας από τις 15 Μαρτίου 1973. Είναι πράσινη με μία αραβική επιγραφή με γράμματα λευκά και ένα σπαθί.
Η επιγραφή στη σημαία είναι γραμμένη με χαρακτήρες της Thuluth. Πρόκειται για την shahada ή την ισλαμική διακήρυξη της πίστης.

Η επιγραφή λέει:

لا إله إلا الله محمد رسول الله
la ilaha illa llahu muhammadun rasulu llah
«Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος του».

Το σπαθί συμβολίζει τις νίκες του Ιμπν Σαούντ και βρίσκεται κάτω από την επιγραφή.
Η σημαία είναι διαφορετική στην εμπρόσθια και στην οπίσθιά της όψη, για να σιγουρευτεί ότι η διακήρυξη της πίστης στο Ισλάμ διά της αραβικής επιγραφής διαβάζεται σωστά, από τα δεξιά προς τα αριστερά και από τις δυο πλευρές.

Το σπαθί βλέπει και στις δύο πλευρές από το πανί προς τον ιστό. Έτσι, όταν το πανί βλέπει προς τα αριστερά, αυτό σημαίνει ότι η εμπρόσθια πλευρά έχει την πλευρά του κονταριού προς τα δεξιά. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι Σαουδάραβες δε χρησιμοποιούν τη σημαία σε μπλουζάκια, μπάλες κλπ. ούτε την τοποθετούν να κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους.

Η πράσινη σημαία με τη shahada είναι συνδεδεμένη με το μεταρρυθμιστικό κίνημα των Βαχαβιτών από το 18ο αιώνα. Αυτό το κίνημα συνδέθηκε με την άνοδο της δυναστείας του Αλ Σαούντ και έτσι, όταν ο Αμπλντουλαζίζ ιμπν Αμπντουλραχμάν ας- Σαούντ έγινε Βασιλιάς του Νετζντ, το 1902, προσέθεσε ένα σπαθί στη σημαία. Από τότε η σημαία είναι σε χρήση, επίσημα από το Μάρτιο του 1973.