Η σημαία με το κάστρο και το χρυσό κλειδί!

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Και όμως, αυτή η σημαία ανήκει σε κράτος εντός της Ευρώπης. Ένα μικροσκοπικό κράτος που προκαλεί την οργή ενός μεγάλου γείτονα...


Η σημαία του Γιβραλτάρ προέρχεται από το Εθνόσημο του Γιβραλτάρ, το οποίο χρονολογείται από το 1502 (είχε παραχωρηθεί από την Ισαβέλλα της Καστίλλης). Η σημαία πήρε τη σημερινή της μορφή το 1982 και καθιερώθηκε στις 8 Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Αποτελείται από δύο οριζόντιες λωρίδες, χρώματος λευκού (στην κορυφή, διπλάσιο μέγεθος) και κόκκινου με ένα ερυθρό κάστρο με τρεις πύργους στο κέντρο της λευκής λωρίδας. Από την πύλη του κάστρου κρέμεται ένα χρυσό κλειδί στο κέντρο της κόκκινης λωρίδας. Το κάστρο συμβολίζει κατά τα φαινόμενα το φρούριο του Γιβραλτάρ, ενώ το κλειδί τη σημασία του φρουρίου.

gibraltar 8 2638851b

H κόντρα με την Ισπανία

Το Γιβραλτάρ είναι αυτή τη στιγμή ένας πολύ καλός λόγος να... θυμώνει η Ισπανία. Το 1969 η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα με το Γιβραλτάρ ζητώντας την επιστροφή του από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από δημοψήφισμα που ζήτησε ο ΟΗΕ για την ανεξαρτησία ή υπαγωγή του στην Ισπανία.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα εκείνου του δημοψηφίσματος (10 Σεπτεμβρίου 1967), από τους 12.762 που ψήφισαν, οι 12.138 τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της σύνδεσης με τη Βρετανία, ενώ μόλις 44 υπέρ της υπαγωγής του Γιβραλτάρ στην Ισπανία. Ωστόσο, στις 15 Δεκεμβρίου 1982 με απόφαση του Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος τα σύνορα ξανάνοιξαν μετά από 13 χρόνια. Με νεότερη ακόμη συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε τον Νοέμβριο του 1984 στις Βρυξέλλες, τα σύνορα από τις 5 Φεβρουαρίου 1985 παραμένουν συνέχεια ανοικτά (fully opened).

Σε δημοψήφισμα που έγινε το 2002, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ απέρριψαν με συντιπτική πλειοψηφιά (99%) μια πρόταση για συγκυριαρχία για την οποία φέρονταν να είχαν συμφωνήσει η Ισπανία και η Βρετανία. Η Βρετανική κυβέρνηση δέσμευσε τον εαυτό της ότι θα σεβόταν την επιθυμία των Γιβραλταρινών. Ένα νέο Σύνταγμα εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 2006. Μια διαδικασία τριμερών διαβουλεύσεων ξεκίνησε το 2006 μεταξύ Ισπανίας, Γιβραλτάρ και Ηνωμένου Βασιλείου, δίνοντας τέλος σε κάποιους περιορισμούς και αντιμετωπίζωντας διαμάχες σε ορισμένους τομείς όπως αεροπορικές μετακινήσεις, τελωνειακές διαδικασίες, τηλεπικοινωνίες, συντάξεις και πολιτιστικές ανταλλαγές.