Το κράτος με τη σημαία που έχει τρία πόδια!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Και όμως υπάρχει κράτος στον κόσμο που στην σημαία του έχει... πόδια. Και ναι, είναι στην Ευρώπη!


Όσοι γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα κράτος στην Ευρώπη που λέγεται Νήσος του Μαν... σας βγάζω το καπέλο! Δεν ξέρω, ίσως στην περίπτωση της Νήσου του Μαν με τη σημαία που έχει τρία voriskπόδια, να μην λέμε σου βγάζω το καπέλο αλλά σου βγάζω το παπούτσι!

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την πιο ανατρεπτική σχεδιαστικά σημαία που... δεν είμαι καθόλου σίγουρος πώς μπορεί να εμπνεύσει τον λαό της Νήσου! Το νησί του Μαν (αγγλικά: Isle of Man), είναι ένα νησί στην Ιρλανδική θάλασσα. Έχει έκταση 572 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 84.497 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Πρωτεύουσά του είναι το Ντάγκλας. Πήρε το όνομά του από την κελτική φυλή των Μανξ, οι απόγονοι των οποίων κατοικούν εκεί έως σήμερα. Οι Άγγλοι κατέλαβαν το νησί τον 14ο αιώνα, ενώ αποτελεί Κτήση του Βρετανικού Στέμματος από το 1765.

isle of man

Το Κοινοβούλιο των Μανξ ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και έχει αυτονομία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλά ζητήματα, όπως της φορολογίας. Το γεγονός αυτό έχει προσελκύσει πολλές επιχειρήσεις και τράπεζες να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί Μαν. Η τοπική γλώσσα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα και κινδύνευε να εξαφανιστεί έως το 1993, οπότε και άρχισε να διδάσκεται ξανά στα σχολεία.

IOM 2422049b

Η σημαία... τρεχάτε ποδαράκια μου

Η σημαία της Νήσου του Μαν αποτελείται από το κελτικό σύμβολο (για τον ήλιο) με τα τρία ανθρώπινα πόδια, σε κόκκινο φόντο. Τα τρία πόδια ενώνονται στο μηρό και δένονται στο γόνατο. Για να δείχνουν οι φτέρνες και στις δύο πλευρές της σημαίας, χρησιμοποιείται ένα έμβλημα με δύο πλευρές. Το κελτικό σύμβολο χρησιμοποιήθηκε και από τους κατοίκους των Μυκηνών και της Λυκίας στην αρχαιότητα.

Η σημαία αυτή βασίζεται στο εθνόσημο του τελευταίου αναγνωρισμένου βασιλέα της περιοχής, του Μάγκνους Γ΄. Οι απόγονοι του Μάγκνους βρίσκονται στη σημερινή Νορβηγία. Η σημαία αυτή είναι παρόμοια με τη σημαία της Σικελίας.