Η σημαία είχε τη δική της ιστορία: Ιαπωνία!

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Τι συμβολίζει και πότε καθιερώθηκε η σημαία της χώρας του "Ανατέλλοντος ηλίου"


Η σημαία της χώρας του "Ανατέλλοντος ηλίου", ονομάζεται επίσημα στην ιαπωνική γλώσσα Nisshoki που σημαίνει «το σημάδι του ήλιου», όμως στη χώρα είναι ευρύτερα γνωστή ως Hinomaru δηλαδή «ο κύκλος του ήλιου». Αν και ακούγεται παράξενο, η Nisshoki ορίστηκε ως επίσημη σημαία της Ιαπωνίας στις 13 Αυγούστου 1999 με τη ψήφιση του νόμου «περί εθνικής σημαίας και εθνικού ύμνου». Μέχρι τότε καμμιά νομοθεσία δεν όριζε τον «κύκλο του ήλιου» ως επίσημη σημαία του κράτους, αν και αυτή χρησιμοποιούνταν ως τέτοια.

Δύο διατάγματα του Ανωτάτου συμβουλίου της Ιαπωνίας (Daijo-Kan) που εκδόθηκαν το 1870 είχαν πρόβλεψη για το σχεδιασμό εθνικής σημαίας. Το πρώτο εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1870 και προέβλεπε τη χρήση της σημαίας από τα εμπορικά πλοία μόνο. Με δεύτερο διάταγμα που εκδόθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1870 αποφασίστηκε η χρήση της σημαίας με τον ήλιο και από το πολεμικό ναυτικό. Κατά την περίοδο της Αμερικανικής κατοχής μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η χρήση της σημαίας τέθηκε κάτω από αυστηρούς περιορισμούς και ουσιαστικά απαγορεύθηκε.

japaneseflag1

Ο ήλιος παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ιαπωνική κουλτούρα από αρχαιοτάτων χρόνων. Σύμφωνα με την μυθολογία αλλά και τη θρησκεία της χώρας, ο Αυτοκράτορας ήταν ο "αντιπρόσωπος του θεού ήλιου" (Amaterasu) στη γη, ιδιότητα που του έδινε τη νομιμοποίηση να κυβερνά τη χώρα. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Αυτοκράτορας Mommu, ήταν ο πρώτος ο οποίος χρησιμοποίησε σημαία που αναπαριστούσε τον ήλιο το 701 μ.Χ.

Extra Fact: Ο εθνικός ύμνος της Ιαπωνίας ονομάζεται Kimigayo και έχει τους αρχαιότερους στίχους από όλους τους ύμνους παγκόσμια. Αποτελούν μέρος ποιήματος τη συγγραφή του οποίου οι ιστορικοί τοποθετούν ανάμεσα στο 794 – 1195 μ.Χ.