Η σημαία είχε τη δική της ιστορία: Κίνα!

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Tι συμβολίζει το μεγάλο αστέρι και τι τα μικρότερα στην σημαία της ασιατικής χώρας;


Η Σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ονομάζεται και Κόκκινη Σημαία των Πέντε Αστεριών και σχεδιάστηκε από το Ζενγκ Λιασόνγκ, έναν οικονομολόγο και καλλιτέχνη. Το σχέδιο του Ζενγκ επικράτησε, αφού απορρίφθηκαν άλλα 38 από το Πολιτικό Συμβουλευτικό Συνέδριο του Λαού της Κίνας, τον Ιούλιο του 1949. Ο Μάο Τσε Τουνγκ ύψωσε την πρώτη τέτοια σημαία στραμμένη προς την Πλατεία Τιεν Ανμέν, την ημέρα εγκαινίων της.

Το σχέδιο χρησιμοποιεί το κόκκινο για φόντο και ανοικτό κίτρινο για τα αστέρια. Το μεγαλύτερο από τα αστέρια συμβολίζει την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Τα μικρότερα αστέρια συμβολίζουν τις κοινωνικές τάξεις της Κίνας που ενώνονται με την ηγεσία (το μεγάλο αστέρι). Τα μικρότερα αστέρια συμβολίζουν τους εργάτες, τους αγρότες, την αστική μικροαστική τάξη και την εθνική αστική τάξη.

Το σχέδιο υπέστη πληθώρα αλλαγών και τελικά εγκρίθηκε από την Πολιτική Συμβουλευτική Συνέλευση του Λαού της Κίνας, στις 27 Σεπτεμβρίου 1949. Το αρχικό σχέδιο είχε αρκετές διαφορές σε σχέση με το σημερινό.